Skoči do osrednje vsebine

Vlada dovoljeno število zbiranja ljudi znižala na 10

Na redni tedenski seji je vlada sprejela več ukrepov glede zajezitve širjenja bolezni COVID-19. O tem so na novinarski konferenci spregovorili vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin, Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

V torek je bilo opravljenih 1607 testiranj, potrjenih je 24 okužb. Aktivno okuženih je 223 ljudi. Mateja Logar je poudarila, da je tako število opravljenih testov posledica intenziviranja laboratorijskih analiz in povečevanja kapacitet laboratorijev. Bolnišnice se pripravljajo na razmere, ko bi spet morali sprejemati bolnike s COVID-19, ne želijo pa si ukinjati rednega programa, s katerim so v zaostanku.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep, da se bo vročanje odločb o karanteni na mejnih prehodih s Hrvaško Gruškovje, Metlika, Jelšane ter z Madžarsko Pince in na letališču Jožeta Pučnika odslej izvajalo le med 6. in 22. uro, je poudaril Tomaž Pečjak. Neprekinjeno vročanje odločb, 24 ur na dan, pa se še naprej izvaja na mejnem prehodu Obrežje. Pri prehajanju meje na drugih mejnih prehodih z Avstrijo in Italijo, bo odločba izdana z zbiranjem podatkov za Ministrstvo za zdravje, ki potem izda odločbo. Takih odločb je bilo v zadnjih dneh 5%, na mejnih prehodih pa je bilo vročenih 95% vseh. Vsi mejni prehodi še naprej delujejo tako, kot so delovali doslej.

Vlada je tudi dodatno specificirala dokazila za vstop v Slovenijo iz Hrvaške, kot so lastništvo nepremičnine, račun za nastanitev, plačana turistična taksa.

Dovoljeno število zbiranja oseb je vlada danes znižala na 10. Izjemoma je dovoljeno tudi zbiranje do števila 50, a mora imeti organizator dogodka narejen seznam s kontaktnimi podatki udeležencev, ki ga mora hraniti mesec dni. Tovrstni dogodki so zasebne zabave,  poroke, družinski pikniki in podobni primeri. Za športne in kulturne dogodke ostaja v veljavi odlok o zbiranju do 500 oseb.

Vladni govorec Jelko Kacin je predstavil podatke Zdravstvenega inšpektorata, ki je včeraj opravil 446 nadzorov. 372 oseb je bilo prisotnih na naslovu, navedenem v odločbi, v 6 primerih ne. V 18 primerih se je izkazalo, da je bil naslov napačen, v 18 primerih lastnik objekta ni odprl vrat, v 27 primerih oseb s karanteno v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti.

Jelko Kacin

Jelko Kacin | Avtor: Anže Malovrh/STA

1 / 3