Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na virtualni konferenci zunanjih ministrov držav pobude Tri morja

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil video konference zunanjih ministrov in državnih sekretarjev držav pobude Tri morja. Minister dr. Logar je na konferenci predstavil slovenske poglede do nadaljnjega institucionalnega povezovanja pobude in procesa tesnejšega sodelovanja v širši regiji srednje in vzhodne Evrope.
Minister dr. Logar na virtualni konferenci zunanjih ministrov držav pobude Tri morja

Minister dr. Logar na virtualni konferenci zunanjih ministrov držav pobude Tri morja | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Na konferenci, na kateri so sodelovali tudi predstavniki Evropske komisije, Nemčije in ZDA, so ministri izmenjali stališča glede strateškega pomena in dolgoročnega delovanja pobude Tri morja. Hkrati je bil v ospredju tudi pomen krepitve transatlantskih odnosov, usklajeno delovanje z EU ter povezovanje pobude Tri morja z državami širše regije.

Posebno pozornost so ministri namenili investicijam v transportno in energetsko infrastrukturo ter digitalnim komunikacijam v regiji. V tem smislu so izpostavili potrebo po dograditvi infrastrukturnih povezav, ki se konkretizirajo v prioritetnih čezmejnih projektih, pri čemer predstavlja Sklad pobude Tri morja dodatne možnosti za njihovo sofinanciranje.

Minister dr. Logar je v svojem nastopu izpostavil pomen pobude Tri morja kot foruma predsednikov držav, kakor tudi naraščajočo vlogo nacionalnih vlad pri operacionalizaciji konkretnega povezovanja v regiji. Predstavil je tudi slovenske poglede do nadaljnjega institucionalnega povezovanja pobude in procesa tesnejšega sodelovanja v širši regiji srednje in vzhodne Evrope.

V okviru priprav na Vrh pobude Tri morja v Talinu, ki bo potekal 19. in 20. oktobra 2020, je minister dr. Logar v ospredje postavil proaktivni pristop pri organizaciji vzporednega gospodarskega foruma, zlasti v smislu spodbujanja gospodarskega razvoja regije v obdobju po pandemiji.

Pobuda Tri morja je forum 12 držav članic Evropske unije, ki so geografsko umeščene v srednji in vzhodni Evropi med Jadranskim, Baltskim ter Črnim morjem – Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Cilj pobude je podpirati regionalni dialog in povezovati države na osi sever-jug.