Skoči do osrednje vsebine

Delna menjava kontingentov Slovenske vojske v silah Kfor na Kosovu

V petek, 26. junija, je Slovenska vojska (SV) izvedla menjavo dela kontingenta na mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. V domovino se vrača del pripadnikov 40. slovenskega kontingenta, na Kosovu pa naloge prevzema del pripadnikov naslednjega, 41. kontingenta.

Pripadniki Vojaške zdravstvene enote so pred odhodom vsem odvzeli brise na COVID-19. Vsi so bili negativni, pripadniki, ki se vračajo v Slovenijo, pa bodo ob tem napoteni tudi v 14-dnevno samoizolacijo. 

Po odločitvi ministra za obrambo Mateja Tonina, sprejete v začetku aprila, so se redne menjave kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah zamaknile, zato se je dolžnost pripadnikom 40. slovenskega kontingenta v silah Kfor s šest podaljšala na osem mesecev. Glavna razloga za zamik sta bila zagotovitev varnega, kontinuiranega in ustrezno prilagojenega sodelovanja v mednarodnih operacijah tudi v okoliščinah epidemije ter sočasna zagotovitev ustrezne razpoložljivosti sil v domovini. Zadnji pripadniki 40. slovenskega kontingenta se bodo v domovino vrnili v začetku julija, pri tem bo SV še naprej izvajala vsa priporočila za ohranjanje zdravja.

Odvzem brisov na COVID-19 pred odhodom na misijo
1 / 3