Skoči do osrednje vsebine

Sklenjeno 43. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

Z izboljšanjem epidemološke slike v Švici se je 15. junija 2020 nadaljevalo 43. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP), ki je bilo zaradi epidemije suspendirano marca. Med odmevnejšimi aktivnostmi je Svet 17. junija opravil nujno razpravo na temo rasno spodbujenih kršitev človekovih pravic, sistemskega rasizma, policijske brutalnosti in nasilja proti mirnim protestom ter zaključil odločanje o resolucijah obravnavanih na zasedanju.

Slovenija je na tokratnem zasedanju skupaj z Avstrijo in Mehiko vložila resolucijo o pravicah pripadnikov manjšin, ki je obravnavala temo jezika, izobraževanja in človekovih pravic ter je bila sprejeta soglasno. Slovenska delegacija se je vključevala v številne razprave, kot so splošna razprava o situacijah po državah, panelne razprave in interaktivni dialogi s posebnim poročevalcem za človekove pravice in okolje, posebnim poročevalcem za manjšinska vprašanja ter posebnim poročevalcem o zagovornikih človekovih pravic. Na visokem segmentu zasedanja je SČP nagovoril tudi državni sekretar MZZ.

SČP je prvo ženevsko medvladno telo, ki se je po stablizaciji epidemije vrnilo  k zasedanjem v živo. Kot nekdanja predsedujoča Svetu OZN za človekove pravice, je Slovenija podpirala vse napore aktualne predsedujoče Avstrije, da se SČP vrne k rednim oblikam dela, upoštevajoč ukrepe za zmanjševanje možnosti širjenja virusa.