Skoči do osrednje vsebine

COVID-19 še vedno med nami, samozaščitni ukrepi še naprej nujni

Trinajst novoodkritih okužb v Sloveniji je bolj posledica manj intenzivnega testiranja čez vikend, kakor morebitnega pojava novega vala epidemije, sta na današnji novinarski konferenci poudarila vladni govorec Jelko Kacin ter predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. Vladni govorec je ob tem dodal, da se občutnejše poslabšanje ne pričakuje, a treba je še naprej upoštevati veljavne ukrepe: higiena kašlja, umivanje rok ter nošenje mask v zaprtih prostorih, kadar ni moč vzdrževati 1,5 metra fizične razdalje.

Pandemija COVID-19 je v svetu še naprej v polnem razmahu: po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije smo v nedeljo zabeležili najvišje število okuženih po svetu. Tudi v Sloveniji in njeni soseščini, predvsem v državah zahodnega Balkana, število okuženih niha, je v uvodu dejal vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Včeraj smo v Sloveniji zabeležili 13 novih okužb, ki so po oceni Kacina posledica dejstva, da čez vikend manj testiramo, zato potem število okuženih tako naraste. Izrazil je upanje, da bo podatek za ponedeljek nižji.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ dr. Mario Fafangel, ki je predstavil epidemiološka sliko v svetu in Sloveniji, meni, da ne moremo govoriti o drugem valu epidemije, lahko pa govorimo o vrhovih, epidemija pa se nadaljuje. Fafangel je ob tem pojasnil, da je od omenjenih 13 primerov, šest vnesenih iz tujine, od tega trije iz Bosne in Hercegovine in po en iz Srbije, Kosova ter Hrvaške. Pet okužb je povezanih z uvoženimi primeri, v enem primeru je poizvedovanje še v teku, vir ene okužbe pa je neznan.

Kot je Fafangel dejal, epidemiologe ne skrbi teh novih trinajst okužb, ključno pa sem jim zdi, da gredo v karanteno vsi, ki pridejo iz držav, ki niso ocenjene kot varne. Vsi moramo ravnati samozaščitno, saj je za obvladovanje širjenja virusa nujno sodelovanje celotne populacije, da je kontaktov čim manj in da se tudi ob druženju upošteva primerna razdalja in ostali preventivni ukrepi. Ob tem je treba poskrbeti tudi za ekonomsko stabilnost tistih, ki morajo v karanteno. Tudi vladni govorec je poudaril, da karantena ne sme biti razlog za prekinitev delovnega razmerja ter dodal, da se bo vlada za primere okužb v podjetjih predvidoma do konca tedna odločila glede vzpostavitve dveh t. i. karantenskih objektov.

Fafangel sicer ocenjuje, da gre Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU dobro. Naša epidemiološka slika s 14 potrjenimi primeri ta teden je še vedno dobra. Zagotovil je, da je število vnesenih primerov v državo pod nadzorom. Od 15. do 21. junija je bilo 25 potrjenih primerov, od tega 11 uvoženih, 10 jih je bilo povezanih s temi primeri. Posameznikov, ki bi se okužili v lokalnem okolju, niso zaznali.

Kot je dejal, je stanje na Hrvaškem primerljivo s Slovenijo, zato je Hrvaška še vedno epidemiološko varna država.

Vlada RS je na podlagi epidemioloških priporočil NIJZ že prejšnji teden uvedla strožji režim prehajanja slovenske meje,  po besedah vladnega govorca Kacina pa se bo danes sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, pristojna za covid-19, da preuči nadaljnje ukrepe zajezitve širjenja okužb s COVID-19 in preprečitve morebitnega novega vala. Na podlagi priporočil stroke, najnovejših epidemioloških podatkov in praks evropskih držav bo vlada o morebitnih novih ukrepih odločala jutri. Kacin drastičnih ukrepov ne pričakuje, le poenotenje glede sorazmernosti ukrepov ter glede morebitnega ukrepanja v prihodnje.

Kacin je spomnil, da po državi še vedno deluje 16 testnih kontrolnih točk in da še vedno velja, da v primeru suma okužbe pokličemo svojega osebnega zdravnika, ki nato po telefonu napoti na testiranje. Ob sumu na okužbo se ne odpravljamo osebno k zdravniku, v bolnico ali na testno točko.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel | Avtor: Anže Malovrh, STA