Skoči do osrednje vsebine

V Mariboru se je odvijala okrogla miza Migrantski tokovi na »Balkanski poti«

Okrogla miza pod okriljem Inštituta za etnične in regionalne študije na temo osvetlitve begunske problematike na tako imenovani Balkanski poti, se je minuli petek, 19.6., odvijala kot dogodek ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev.

Moderator okrogle mize, zaslužni profesor dr. Silvo Devetak, predsednik Inštituta za etnične in regionalne študije in koordinator za Slovenijo, je predstavil cilje mednarodnega projekta Utrinki z mej, ki obravnava migrantsko in begunsko problematiko ter povabil prisotne k razpravi.

Povabljeni in udeleženi govorci so na okrogli mizi, ki se je odvijala v dvorani generala Rudolfa Maistra na Mestni občini Maribor, predstavili stanje in izzive, s katerimi se soočajo pri svojem delu.

Delovanje Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je na okrogli mizi predstavil vodja Sektorja za integracijo, Martin Nedelko.

Na svetu je po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce tako ali drugače razseljenih blizu 80 milijonov ljudi, med katerimi je bilo samo v letu 2019 deset milijonov prisiljenih iz različnih razlogov zapustiti svoje domove.