Skoči do osrednje vsebine

ZDA Sloveniji predala dve donaciji zaščitnih sredstev

Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani je danes, 15. junija, v prostorih UKC Ljubljana Ministrstvu za zdravje in Upravi za zaščito in reševanje predalo donaciji zaščitnih sredstev za primer vnovičnega razmaha covid-19 in drugih bolezni. Donaciji obsegata aparat za dezinfekcijo zaprtih prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru slovenskega podjetja UVC Solutions ter zaščitne obleke, škornje in rokavice.

Gre za že drugo in tretjo donacijo v zadnjem mesecu dni, s katero ameriško veleposlaništvo oziroma njegova Pisarna za obrambno sodelovanje, ki deluje na Ministrstvu za obrambo, izraža podporo Sloveniji v boju z epidemijo covid-19 ter simbolično potrjuje uspešno dolgoletno sodelovanje med državama. Na pobudo navedene pisarne je namreč sredstva za donacijo zagotovilo Evropsko poveljstvo ZDA (United States European Command) v okviru Programa čezmorskih humanitarnih ukrepov za pomoč ob nesrečah in civilni pomoči ob tesnem sodelovanju z Upravo za zaščito in reševanje in Ministrstvom za zdravje.

Donaciji obsegata aparat za dezinfekcijo zaprtih prostorov s pomočjo ultravijolične svetlobe v C-spektru, ki ga je razvilo mlado slovensko podjetje UVC Solutions, izbrano na javnem razpisu. Aparat z obsevanjem uniči bakterije, viruse in mikroorganizme, tudi covid-19. Druga donacija obsega 294 zaščitnih oblek, 320 nadškornjev in 640 rokavic, odpornih na kemikalije. Glavnina teh sredstev je namenjenih zdravstvenim institucijam, 106 kompletov zaščitnih oblek pa potrebam Civilne zaščite.

Z donacijama za povečanje zmogljivosti na področju kriznega upravljanja in zmožnosti odzivanja na izredne razmere ZDA simbolično potrjujejo dolgoletno partnerstvo med državama ter izkazujejo solidarnost pri prizadevanjih za zaščito prebivalcev Slovenije in širše regije pred covid-19.

Donaciji je Sloveniji izročila ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard, simbolično pa sta jo prevzela državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant in državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Damijan Jaklin.

Prva donacija - 1.660 obraznih vizirjev, ki so jih ZDA Sloveniji donirale v drugi polovici maja letos, je bila namenjena domovom za starejše.

Zvočni posnetki govorov (MP3):