Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Slovenija velja za varno turistično destinacijo

Predsednik vlade Janez Janša je na 18. redni seji Državnega zbora odgovarjal na ustna poslanska vprašanja, ki so mu jih zastavili Predrag Baković (SD), Nataša Sukič (Levica), Maša Kociper (SAB) in Janja Sluga (SMC).
Predsednik vlade je v Državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev

Predsednik vlade je v Državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 2

Premier Janez Janša je v odgovorih na poslanska vprašanja spregovoril o stališču vlade do delovanja t. i. vard. Poudaril je, da imajo pristojni organi  vsa potrebna pooblastila za ukrepanje ter, da aktivnosti, ki jih izvaja varda, vključno s poniževanjem policije, v demokratični družbi nimajo mesta. Izpostavil je tudi, da nima nič proti, da se zakonodaja glede delovanja vard ustrezno dopolni, da pa morata ustava in zakon veljati enako za vse.

Predsednik vlade je spregovoril tudi o napadih na svobodo in neodvisnost medijev. Izpostavil je, da je bila v Sloveniji največja svoboda medijev na mednarodni lestvici medijske svobode, ki jo sestavlja organizacija Novinarjev brez meja, v prvi vladi, ki jo je vodil v letih od 2004 do 2008. V prejšnji vladi je Slovenija zasedla 32 mesto, kar je več kot trikrat slabše kot leta 2005 in 2006, ko je Slovenija zasedla 9. in 10. mesto.  Obenem je premier izpostavil tudi, da se vsak, ki se zavzema za cenzuro ali pa, ki poziva druge naj ukinja kanale, preko katerih posameznik v demokratični družbi komunicira, zavzema proti svobodi medijev. Ob tem je tudi jasno dodal, da se vlada ne bo prenehala zavzemati za svobodo izražanja, za temeljno ustavno pravico in svoboščino, ki jo bomo še naprej branili in tudi izvajali ter dodal, da bi glede na lestvice medijske svobode v preteklosti, bilo treba počakati do konca mandata te vlade in šele potem soditi, kako mednarodna javnost ocenjuje svobodo medijev v naši državi.     

V odgovorih na poslanska vprašanje je predsednik vlade izpostavil tudi, da Ministrstvo za infrastrukturo pripravlja vse potrebne pravne in tehnične podlage, da bodo upokojenci in osebe starejše od 65 let, vojni veterani in imetniki evropske kartice ugodnosti invalida od 1. julija 2020 lahko koristili brezplačen medkrajevni javni prevoz. Čeprav je po besedah predsednika koronakriza nekoliko upočasnila pripravo vseh podzakonskih aktov glede brezplačnega prevoza, bo pristojno ministrstvo naredilo vse, da bo omenjeni ukrep čimprej vstopil v veljavo.  

Premier je v odgovorih na poslanska vprašanja poudaril, da so t.i. turistični boni uvedeni z namenom odprave posledic epidemije v turizmu in kot posebna pomoč turizmu, od katerega je v Sloveniji odvisnih skoraj 60.000 delovnih mest. Učinki pomoči turizmu so po besedah predsednika vlade multiplikativni. S turističnimi boni bomo ohranili več turističnih kapacitet, kot bi jih zgolj s subvencioniranjem čakanja na delo. Z vzpostavitvijo turističnih bonov je želela vlada pri življenju ohraniti čim več turističnih kapacitet, ki bi brez te pomoči propadle. Ob tem je še dejal, da so slovenski vladi za tak pristop glede reševanj težav turizma zaradi epidemije koronavirusa, pozdravili mnogi evropski kolegi in Sloveniji tudi čestitali za inovativnost pri omenjenem ukrepu. Premier je ob tem spomnil tudi, da so britanski mediji pred dnevi objavili lestvico povpraševanj po turističnih destinacijah v Evropi ter, da je bila Slovenija na prvem mestu zato, ker velja za varno destinacijo, kjer so se turistične kapacitete ohranile. Strinjal pa se je tudi s poslanko Janjo Sluga, da bo ta ukrep prispeval tudi k temu, da bodo prebivalci in prebivalke Slovenije bolje spoznali lepote svoje domovine.