Skoči do osrednje vsebine

Pripadniki 40. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu končujejo osemmesečni mandat

Večino 40. kontingenta Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu sestavljajo pripadniki motorizirane čete. V sklepnem, osmem mesecu delovanja nadaljujejo z opravljanjem nalog na območju delovanja. Na misiji varujejo samostan Visoki Dečani in vojaško bazo v Peći, patruljirajo znotraj dodeljenega območja ter vzdržujejo pripravljenost sil za hitro posredovanje ob spoštovanju še veljavnih ukrepov za zajezitev virusne epidemije. V 40. kontingentu, ki šteje 250 pripadnic in pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske, so večinoma pripadniki iz 72. brigade, poveljuje pa mu podpolkovnik Peter Čuden.

Zveza Nato na Kosovu deluje že od leta 1999. S svojo prisotnostjo podpira obsežna mednarodna prizadevanja za vzpostavitev miru in stabilnosti. Kfor kot kosovske sile (Kosovo Force) so bile pod vodstvom Nata prvič razmeščene marca 1999, po 78-dnevni zavezniški zračni operaciji, katere namen je bil ustaviti razvijajočo se humanitarno katastrofo. Natova operacija je bila izvedena po enoletnih spopadih v pokrajini in neuspešnih naporih mednarodne skupnosti, da bi konflikt ustavila po diplomatski poti. Zavezniška podpora Kforja na Kosovu se izvaja na podlagi Resolucije Varnostnega sveta OZN št. 1244 in vojaškega tehničnega sporazuma med Natom ter vladama Zvezne republike Jugoslavije in Republike Srbije. Najprej je bila Natova naloga ustaviti nasilje in grožnje jugoslovanskih ter srbskih sil proti Kosovu, vzpostaviti varnost ter zagotoviti javna red in mir ter podpreti tako mednarodna humanitarna prizadevanja kot prisotnost mednarodnih civilnih pripadnikov v pokrajini. Danes si v Kforju še naprej prizadevajo zagotavljati in ohranjati varnost na Kosovu za vse državljane, ne glede na njihovo narodnostno poreklo.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000. Do leta 2007 so slovenske enote delovale v sestavi sil drugih vojsk, februarja 2007 pa je Slovenska vojska prvič v svoji zgodovini v mednarodno operacijo in na misijo napotila enoto velikosti bataljona. Takrat je bataljon prvič prevzel svoje območje odgovornosti in poveljeval pripadnikom tuje vojske, članice zveze Nato. Sočasno je Slovenska vojska na Kosovo napotila še strokovnjake za civilno-vojaško sodelovanje in izvedla več projektov v okviru pomoči lokalnemu prebivalstvu, ki so bili na lokalni ravni odmevni. Naloge slovenskih vojakov na Kosovu obsegajo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, nadzor nad komunikacijami in kontrolnimi točkami, varovanje objektov posebnega pomena ter izvajanje projektov civilno-vojaškega sodelovanja.