Skoči do osrednje vsebine

Priznanje Jabolko navdiha vladnemu klicnemu centru za koronavirus

Za prispevek h karseda normalnem življenju v težkem času spopadanja z epidemijo novega virusa je Predsednik Republike Borut Pahor 11. junija 2020 podelil Klicnemu centru za informacije o koronavirusu Jabolko navdiha. Priznanja za požrtvovalno in nesebično delo so bili veseli vsi sodelujoči, ki so pomagali klicateljem z zanesljivimi in ažurnimi odgovori. Klicni center svoje delo zaključuje z jutrišnjim dnem.

Klicni center je začel delovati 9. marca, v pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom ga je vzpostavil Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Infekcijsko kliniko in Ministrstvom za javno upravo. Do danes je klicni center prejel preko 50 tisoč klicev. Na klice so odgovarjali študenti višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. V tem času jih je sodelovalo skupaj 66, saj so kljub delu v klicnem centru morali nadaljevati tudi svoj študij. Pri obojem so bili uspešni in nekaj študentov je v času epidemije tudi diplomiralo.

Glavni cilj vseh sodelujočih v klicnem centru je bil vsakemu klicatelju zagotoviti pravi odgovor na razumljiv način. Za ažurne in strokovne informacije je skrbela dobro uigrana ekipa svetovalcev iz različnih institucij in strokovnih področjih. Študentom so bili za posvet ves čas na voljo dve zdravnici z Infekcijske klinike, predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Ministrstva za zunanje zadeve, Civilne zaščite RS in Urada vlade za komuniciranje. Glede na aktualne ukrepe vlade za zajezitev širjenja koronavirusa in za omilitev posledic epidemije so v klicnem centru občasno sodelovali tudi predstavniki Inšpektorata RS za delo, Policije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Finančne uprave RS. Ves čas pa so na daljavo pomoč in odgovore zagotavljali iz Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družine in socialne zadeve, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za infrastrukturo.

Svetovalci so reševali zelo raznolika vprašanja in realne, individualne situacije državljanov. V začetku so bila vprašanja povezana pretežno z dilemami glede simptomov morebitne okužbe in ravnanja v primeru bolezni COVID-19. Vsebina vprašanj pa se je hitro razširila na navodila glede možnosti gibanja, ko so bile zaprte meje občin, glede ukrepov pomoči, delovne zakonodaje v času epidemije, mnogi so se na klicni center obračali za smernice, kako ravnati ob ponovnem odprtju trgovin in restavracij ter kakšna zaščitna oprema je zanje predvidena. Največ vprašanj se je nanašalo na prehajanje mej in morebitno odrejanje karantene ter priporočila glede nošenja mask. Klicni center je nudil tudi psihološko pomoč v zahtevnejših primerih, saj je bil v centru vedno prisoten tudi specializant psihiatrije iz Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.

Prof. Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana je ob prejem nagrade v svojem govoru izpostavila, da je izjemno ponosna na svoje študente, ki so bili ljudem pripravljeni nesebično pomagati. Dejala je, da bo to jabolko navdih za nas vse in še posebej za bodoče varuhe zdravja, v katerih roke lahko z zaupanjem predamo naše zdravje.

Študentka Anja: »Povabilo, da sodelujem v klicnem centru sem z veseljem sprejela. Najprej sem imela malo treme, saj je bilo poleg znanja medicine potrebno osvojiti še mnoga druga, od prava, področja socialnih pravic in gospodarstva, šolstva. Ljudje so bili velikokrat v stiski in občutek, da si jim lahko pomagal, je res dober. Delo in družbo v klicnem centru bom pogrešala. Celotni ekipi sem hvaležna, izkušnja je neprecenljiva«.

Študentka Tadeja: »Klicni center zapuščam s pozitivnimi občutki, kljub temu, da je bilo delo včasih kar precej zahtevno. Včasih tudi nismo imeli odgovora, pa smo ga naknadno pridobili in ljudi poklicali nazaj. Izkušnja je velika, razširila sem svoja znanja in spoznala super ljudi. Občutek, da znamo Slovenci stopiti skupaj in pomagati, je res dober. Vesela sem, da sem bila del te zgodbe«.

Prav zaradi vključenosti, sodelovanja in predanosti vseh naštetih je zgodba klicnega centra zgodba o uspehu.