Skoči do osrednje vsebine

Virtualno srečanje ministra dr. Logarja z zunanjim ministrom Severne Makedonije Dimitrovom

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za zunanje zadeve Severne Makedonije Nikola Dimitrov sta v današnjem virtualnem srečanju izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

1 / 2

Sogovornika sta se strinjala, da sta Slovenija in Severna Makedonija pomembni gospodarski partnerici in politični zaveznici ter se zavzela za nadaljevanje pozitivnih gospodarskih trendov ter rednega in intenzivnega političnega dialoga med obema državama.

Naslovila sta aktualne razmere in prizadevanja obeh držav pri soočanju s pandemijo ter izmenjala stališča o nacionalnih ukrepih pri spopadanju s krizo COVID-19. Ministra sta izpostavila pomen solidarnosti med državami Evropske unije in regije pri spopadanju s COVID-19 ter pozdravila odziv Evropske unije, ki je za ta namen zelo hitro sprejela paket finančne pomoči v višini 3,3 milijarde evrov za države Zahodnega Balkana.    

Ministra sta izmenjala poglede tudi glede širitvenega procesa Evropske unije. Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo o začetku pristopnih pogajanj Severne Makedonije z Evropsko unijo, ki so jo evropski voditelji sprejeli marca, in izpostavil, da bo Slovenija še naprej podpirala Severno Makedonijo na njeni evropski poti ter ji pomagala s svojimi izkušnjami. Slovenija bo širitvenemu procesu še naprej posvečala posebno pozornost, še zlasti v času predsedovanja Svetu Evropske unije prihodnje leto.