Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan arhivov 2020 - 70. obletnica Schumanove deklaracije

Ob letošnjem Mednarodnem dnevu arhivov se Arhiv Republike Slovenije pridružuje spletnim predstavitvam in spletnim razstavam, ki v tem neobičajnem času nadomeščajo naše kulturne dogodke. Na ogled postavljamo razstavo "Evropa in Evropejci 1950–2020", ki obeležuje 70. obletnico nastanka Schumanove deklaracije.
Črno-bela fotografija Roberta Schumana in Jeana Monneta med razpravo.

Robert Schuman in Jean Monnet leta 1958 med sejo parlamentarne skupščine v francoskem Strasbourgu. HEAU, JP 312. | Avtor: Historical Archives EU

Mednarodni dan arhivov 2020

Arhivi po vsem svetu od leta 2008 9. junija proslavljamo Mednarodni dan arhivov in s tem opozarjamo na pomen arhivov in arhivskega gradiva. S tem se spominjamo ustanovitve Mednarodna arhivskega sveta (ICA, International Council on Archives), ki je bil na pobudo UNESCA ustanovljen 9. junija 1948 v Parizu. Ta mednarodna nevladna organizacija s sedežem v Parizu združuje arhive in arhivske institucije po vsem svetu: nacionalne in regionalne arhive, in tudi arhivska strokovna združenja. Organizacija združuje okrog 1400 članov iz 199 držav in ima pri UNESCU posvetovalni status.

Mednarodni arhivski svet je na skupščini v Oslu leta 2010 sprejel Splošno deklaracijo o arhivih, s katero opozarja na pomen arhivov v družbi. Deklaracijo je leto kasneje potrdila tudi Generalna skupščina UNESCA in je prevedena v slovenski jezik.

70. obletnica Schumanove deklaracije

V letošnjem letu Mednarodni dan arhivov posvečamo zgodovinski prelomnici pri nastanku Evropske unije – 70. obletnici Schumanove deklaracije. Na predlog francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana in z vizijo industrialca Jeana Monneta je 9. maja 1950 nastal dokument o skupni francosko-nemški proizvodnji premoga in jekla. Skupni trg za premog in jeklo bi bil v pomoč evropskim gospodarstvom, ki so bila po vojni na kolenih. Schumanova deklaracija je v sprožila proces evropske integracije in v manj kot 70 letih se je oblikovala Evropska unija s 27 članicami.

Arhiv Republike Slovenije na Mednarodni dan arhivov praviloma gosti različne razstave slovenskih ali evropskih arhivskih institucij. Ob letošnjem mednarodnem dnevu arhivov se pridružuje spletnim predstavitvam in spletnim razstavam, ki v tem neobičajnem času nadomeščajo naše kulturne dogodke. Na ogled postavljamo spletno razstavo, ki obeležuje 70. obletnico nastanka Schumanove deklaracije.

Razstava "Evropa in Evropejci 1950-2020"

Razstavo z naslovom Evropa in Evropejci 1950–2020 je pripravil Zgodovinski arhiv Evropske Unije v Firencah, ki deluje v sklopu tamkajšnjega Inštituta Evropske univerze (European University Institute). Razstava je bila prevedena v več jezikov, med drugim tudi v slovenskega.

Razstava dokumentov, fotografij in zapisov je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije za zgodovino evropskega povezovanja in spodbuja k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Prvi del je razdeljen na pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije: mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje. Drugi del omogoča stik s posamezniki, ki so bili vključeni v proces evropskega povezovanja ali so kako drugače povezani z njim. Predstavlja njihov vpogled na to, kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti.

Upamo, da bomo jeseni razstavo lahko tudi fizično postavili v arhivu in bo kot »potujoča« razstava obiskovala arhivske in druge kulturne ustanove v Sloveniji.

  • Uvod

    Schumanova deklaracija kot prelomnica v zgodovini Evrope. 

  • Prvi del razstave

    Pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije – mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje.

  • Drugi del razstave

    Kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti?

  • Zaključek

    Kaj EU pomeni za vas?

Kolofon razstave

  • Kolofon razstave ob 70. obletnici Schumanove deklaracije

    Dokumentacije