Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska predstavila aktivnosti vaje Preskok 2020

Slovenska vojska je v sredo, 3. junija, na območju Babnega Polja predstavila vojaško vajo Preskok 2020, ki od konca aprila do 19. junija poteka na širšem območju Republike Slovenije v sodelovanju in ob podpori lokalnih skupnosti.

Predstavitve vaje so se udeležili predsednik republike Borut Pahor, minister za obrambo Matej Tonin, veleposlanica ZDA Lynda C. Blanchard, državna sekretarja na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret in mag. Damijan Jaklin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, člani Odbora za obrambo Državnega zbora, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler, predstavniki lokalnih skupnosti in drugi gostje.

Predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob ogledu vaje nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske (SV). Kot je dejal, so današnja vaja, že izvedene in še načrtovane vaje v sklopu vsesplošne največje letošnje vaje Preskok 2020 odziv na pričakovanja in zahteve za izboljšanje pripravljenosti naših oboroženih sil. Spomnil je, da je osnovna naloga SV krepitev bojnega karakterja vojske, ki se gradi predvsem z realnima usposabljanjem in preverjanjem usposobljenosti. »Usposobljenost je glavno merilo pripravljenosti kot ključnega elementa sposobnosti odzivanja na nevarnosti in tveganja v našem globalnem okolju,« je dejal vrhovni poveljnik in izrazil prepričanje, da bi SV, če bi bilo danes to potrebno, demonstrirala bojni karakter. Izpostavil je pomen usposabljanja in dodal, da ima Preskok sporočilno vrednost – »da smo z ramo ob rami pripravljeni varovati naše demokratične vrednote in svobodo. Vaše vaje sporočajo tudi državljanom v lokalnem okolju, da je SV pripravljena priskočiti na pomoč, ko je to potrebno.« Predsednik Pahor je poudaril, da je SV vselej v službi domovine ter da ima ime vaje lahko tudi simbolni pomen – preskok SV v  obdobje razvoja in preoblikovanja v dobro opremljeno in usposobljeno slovensko vojsko. »Ob osebni zavzetosti ministra za obrambo in Vlade bomo v naslednjih letih z načrtom ministra in Vlade in upam ob podpori DZ zagotovili finančna sredstva, da bo vojska lahko pripravljena kot mora biti. In da bodo tudi ocene izkazale to, kar absolutno vemo – da se lahko na vas povsem zanesemo,« je še dejal predsednik Borut Pahor.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ocenil, da je danes poseben dan na vaji Preskok, saj je SV gostila najvišje goste. Tudi minister je izpostavil simboliko imena vaje, saj se mora SV soočati tudi z novimi okoliščinami, kakršne je povzročil koronavirus. Vaja je, kot je dejal mag. Tonin, izstopa, ker ne poteka na vadiščih Slovenske vojske, temveč na širokem območju in v tesnem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, kjer je bila dobro sprejeta. »Na tak način želimo še bolj približati Slovensko vojsko ljudem,« je še povedal minister.

Namen in potek vaje Preskok 2020 je gostom predstavil poveljnik sil SV brigadir Miha Škerbinc. Kot je pojasnil, je Preskok 2020 konceptualno sestavljena vaja iz vodnega in četnega usposabljanja ter združene vaje sil SV. Začela se je 24. aprila na Kočevskem, med 11. in 30. majem pa so se pripadnice in pripadniki SV usposabljali in urili na ravni vodov, s čimer se končuje drugi del niza vaj. Na več lokacijah po Sloveniji so sodelovali pehotni vodi 1., 72. in logistične brigade. Niz taktičnih vojaških aktivnosti, ki so namenjene preverjanju in nadgrajevanju sposobnosti delovanja sil SV, poteka tudi po težko prehodnih zemljiščih ter izven vojaških vadišč in strelišč, saj je poleg obvladovanja vojaških veščin poznavanje okolja izrednega pomena za hitro odzivnost.

Predsednik Odbora za obrambo DZ Samo Bevk, je povedal, da sodi vaja Preskok 2020 med največje vojaške vaje v zgodovini Slovenske vojske, zapomnili pa si jo bomo tudi po tem, da je potekala v času epidemije koronavirusne bolezni.

Župan Občine Loška dolina Janez Komidar je dejal, da je SV na tem območju prvič prisotna s tako številčno zasedbo in opremo. Lokalna skupnost je, kot je povedal, z veseljem sprejela pobudo, da del vaje poteka na Babnem Polju, odzivi pa so pozitivni.

Z vajami na ravni vodov so vzpostavljeni pogoji za vaje na ravni čet, ki z izvidniškimi nalogami in varovanjem območja od 1. do 12. junija potekajo na območju Babnega Polja in Črnomlja. Med 15. in 19. junijem bo potekala združena vaja sil Slovenske vojske. Na vaji Preskok 2020 bo skupaj sodelovalo do 2.500 vojakov.

Zvočni posnetek nagovora predsednika države in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja (MP3)

Video posnetek izjave ministra mag. Mateja Tonina (youtube MORS)


Izjava poveljnika sil SV ob predstavitvi vaje Preskok 2020 (youtubeMORS)