Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji epidemiološka slika zelo dobra, v Italiji se izboljšuje

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je poleg glavnega epidemiologa NIJZ Maria Fafangla sodelovala tudi epidemiologinja italijanskega Istituto Superiore di Sanità Flavia Riccardo.
Flavia Riccardo

Flavia Riccardo | Avtor: Anže Malovrh/STA

1 / 2

Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni COVID19

Kljub dvema novopotrjenima okužbama je Mario Fafangel epidemiološko sliko v Sloveniji ocenil kot zelo dobro. Današnji novi okužbi je pospremil z besedami, da se bodo posamezne okužbe še dolgo pojavljale, epidemiologi pa bodo ob vsaki ukrepali v skladu s standardi stroke: izvedeno bo epidemiološko poizvedovanje, poiskali se bodo kontakti okuženih. V tej fazi je ključnega pomena, je še poudaril, da imamo dober sistem zaznavanja primerov in ukrepanja po ustaljenih protokolih, predvidenih za sledenje nalezljivih bolezni.

V svetu se pandemija sicer ne umirja, podatki pa kažejo, da je v Evropi epidemiološka slika bolj ugodna, trend upadanja je očiten, je poudaril. Za epidemiologe je najpomembnejši podatek 14-dnevne kumulativne incidence na 100 tisoč prebivalcev, je pojasnil in dodal, da na ta način primerjajo situacijo po vseh državah – tudi s sosednjimi državami. V državah, na katere meji Slovenija, je situacija po boljša po vseh epidemioloških kazalnikih in v večini je incidenca nižja od 10. V luči napovedanega odpiranja Italije je Fafangel poudaril, da tudi ta sosednja država že vstopa v novo fazo umirjanja epidemije; 14-dnevna komulativna incidenca naj bi bila po zadnjih podatkih 13.

Dobro sodelovanje z italijanskimi epidemiologi

Slovenski Nacionalni inštitut z italijanskimi kolegi po mnenju Fafangla uspešno sodeluje na področju izmenjave podatkov o epidemiološki sliki v obeh državah, epideioloških ukrepih in projekcijah za v prihodnje. Sodelovanje med obema inštitutoma je tudi ključno v luči morebitnega odpiranja meja: Italija namreč napoveduje odpiranje meja med deželami in hkrati tudi morebitno odpiranje državnih meja. Danes sta si tako preko videokonference podatke izmenjala tudi direktorja obeh inštitutov Milan Krek in direktor Brusaferra, . Več o odpiranju Italije pa bo znanega jutri po seji italijanske vlade oziroma v soboto, ko se bo italijanski zunanji minister Di Maio v Ljubljani v okviru turneje po Evropi srečal s slovenskim zunanjim ministrom dr. Anžetom Logarjem.

Tudi epidemiologinja italijanskega Istituto Superiore di Sanità Flavia Riccardo je stanje v Italiji ocenila kot dobro. V Italiji še naprej izvajajo številne ukrepe na lokalni in nacionalni ravni, kot na primer: vzdrževanje fizične distance, ozaveščanja prebivalstva, uporaba mask in razkuževanje. Poudarila je, da v Italiji trenutno nimajo nenadzorovanega širjenja virusa, evidentiranih je nekaj lokalnih žarišč. Italija se zaveda pomembnosti izboljševanja stanja v državi na treh področjih: pridobivanje kvalitetnih podatkov, povečevanje moči zdravstvenega sistema, ozaveščanja prebivalstva.

Epidemiologinja Riccardo je na novinarsko vprašanje, kakšno je glavno sporočilo italijanskih strokovnjakov slovenski javnosti, dejala, da virusa nikakor ne smemo podcenjevati. Podobno kot že pred njo Fafangel je tudi ona izpostavila zabrisano klinično sliko: ljudje imajo blage simptome, nanje niso niti pozorni, virus pa se širi.  Oba sta poudarila, da so ravno zato ključnega pomena preventivni ukrepi, predvsem pa: če si bolan, ostaneš doma. Mario Fafangel je k temu dodal tudi, da epidemiologom veliko težav povzroča kar 14-dnevna inkubacijska doba, saj je za tako dolgo časovno obdobje težko poiskati vse kontakte.

Včeraj je bilo opravljenih 659 testov, beležimo 2 nova primera okužbe, v bolnišnicah je hospitaliziranih 5 oseb, od teh ena na intenzivnem oddelku, novih smrti ni. NIJZ vodi 7 aktivnih primerov okužbe.