Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek: Turistični boni že vplivajo na povečano zanimanje slovenskih gostov

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta sodelovala podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in vladni govorec Jelko Kacin.

Posnetek novinarske konference

"Svetovna turistična organizacija napoveduje, da bi lahko v letošnjem letu v svetovnem merilu zabeležili 60 do 80 odstotkov upada mednarodnih potovanj v primerjavi z letom prej, v prvem četrtletju letošnjega leta je bilo v svetu teh potovanj manj za 22 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar je 67 milijonov takih potovanj manj. V turizmu je zaradi tega ogroženih milijone delovnih mest po vsem svetu, saj je to eden izmed najbolj delovno intenzivnih sektorjev gospodarstva," je v uvodnem delu novinarske konference povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. 

Ob razglasitvi epidemije smo tudi v Sloveniji zaprli gostinske in nastanitvene objekte, prekinil se je mednarodni letalski promet, zaprli smo državne meje. Vse to je pustilo pečat tudi v slovenskem turizmu. Po nekaterih ocenah naj bi slovenski turizem potreboval 5 let, da se zopet postavi na noge, kar bo imelo velik vpliv na celotno slovensko gospodarstvo, saj učinki turizma predstavljajo več kot 10 odstotni delež v slovenskem BDP. Lani je bilo kar 72 odstotkov turističnih prenočitev ustvarjenih s strani tujih gostov, v letošnjem letu pa pričakujemo upad za približno 25 do 50 odstotkov. Zato je Vlada RS sprejela ključne ukrepe, ki bodo slovenskemu turizmu pomagali preživeti letošnje zelo zahtevno leto. 

"S tretjim paketom ukrepov bomo v turizmu uvedli subvencioniranje skrajšanega delovnega časa v obsegu 20-35 ur tedensko in zagotovili nadomestila za čakanje na delo", je dejal minister Počivalšek, a ob tem poudaril, da "so turistični boni najboljša rešitev, ki je že sprožila povečano povpraševanje slovenskih gostov po namestitvah, in to tako v velikih hotelih, kot tudi pri manjših ponudnikih.

Minister je predstavil nekaj več informacij o bonih. Upravičenci do bona bodo vsi, ki so imeli na dan 13. marca 2020 v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče. Bon je evidentiran kot dobroimetje v korist upravičenca, unovčljiv pa bo do 31. decembra letos. Unovčljiv bo le za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, ki jo nudijo hoteli in drugi podobni nastanitveni objekti, počitniški domovi in letovišča, turistične kmetije s sobami, zasebni ponudniki sob, planinski domovi in mladinska prenočišča, druge nastanitve za krajši čas, avtokampi.

Počivalšek je ob tem pozval občine, da se pridružijo državni iniciativi in po vzoru nekaterih tujih mest uvedejo bone tudi v regionalnem okolju. Na ta način lahko dodatno spodbudijo obisk lokalne ponudbe: od gostinstva, do prireditev in drugih podobnih storitev.

Odzval se je tudi na poročila o tem, da nekateri ponudniki turističnih storitev dvigujejo cene in želijo na različne načine zlorabiti uvedbo bonov. Opozoril je, da gre za nesprejemljivo ravnanje, na katerega bo trg zagotovo odreagiral in take ponudnike kaznoval z izgubo zaupanja, posledično pa bodo ogrožena delovna mesta. Ponudnike turističnih storitev je minister spodbudil, naj se za domačega gosta. 

Maske obvezne do konca epidemije 

V nadaljevanju je Jelko Kacin posredoval potrditev direktorja NIJZ dr. Kreka, da je uporaba zaščitnih mask tudi po koncu epidemije priporočena, predvsem v primerih ko ni moč zagotavljati varne distance, npr. v potniškem prometu, v zaprtih javnih prostorih. Spodbuja se higieno rok, še posebej v primerih kašljanja in kihanja. Virus je še vedno med nami, zanj nimamo cepiva, zato so edini ukrepi samozaščitno ravnanje. Nujna je previdnost, Vlada si ne želi, da bi zaradi razširitve virusa morali ponovno zapreti celo državo. 

14-dnevna karantena vsem, ki prihajajo iz tretjih držav, ne glede na državljanstvo ali prebivališče

Drugo pomembno sporočilo vladnega govorca je obvezna odreditev karantene vsem osebam, ki prihajajo v Republiko Slovenijo iz tretje države in ne sodijo pod izjeme v 12. členu Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ne glede na državljanstvo ali bivališče.