Skoči do osrednje vsebine

Osnovnošolci v šole 1. in 3. junija, srednješolci šele jeseni

Na novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek ter vladni govorec Jelko Kacin.
Ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport Simona Kustec

Ministrica za izobraževanje, šolstvo in šport Simona Kustec | Avtor: Daniel Novakovič, STA

1 / 2

Vlada je danes na predlog ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, Zavoda RS za šolstvo in na podlagi smernic NIJZ sprejela naslednje sklepe:

  • S 1. junijem se lahko vzgojnovarstveni proces v vrtcih ob upoštevanju higienskih in zaščitnih ukrepih ponovno odvija v običajno velikih skupinah v obeh starostnih obdobjih. Ko bo sprejet tretji protikoronski paket, bo država staršem, ki svojih otrok vseeno ne bodo vključili v vrtec, do 30. junija povrnila stroške.
  • Prav tako s 1. junijem se tudi pouk v prvi triadi in devetem razredu ponovno izvaja v oddelkih običajne velikosti.
  • 1. junija se začne izvajati pouk za 4. in 5. razred, pod enakimi pogoji, v obsegu običajno velikega oddelka.
  • 3. junija se v šole vrnejo tudi učenci 6., 7. in 8. razredov, če se bo nadaljevala ugodna epidemiološka slika in bo začetek vzgojno-izobraževalnega procesa prej omenjenih skupin uspešen.

Zaradi nemotene izvedbe zaključnih izpitov in mature ter s tem povezanega spoštovanja preventivnih ukrepov, bo izobraževanje v srednjih šolah še naprej potekalo na daljavo. Izjema so dijaki, ki so jih v šolah pozvali, naj se vrnejo k pouku. 

Epidemiološka slika glede virusa Covid-19 se izboljšuje je zatrdil direktor NIJZ Miha Krek, a  položaj še vedno ostaja zelo resen. Ključno je dosledno preventivno obnašanje in spoštovanje navodil in priporočil inštituta. Še posebej je zelo pomembno, da se ob znakih prehladnih obolenj posameznik takoj začne obnašati preventivno, da se posvetuje z zdravnikom in ravna v skladu z njegovimi navodili.

Posnetek novinarske konference