Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Vlada ustrezno blaži posledice epidemije koronavirusa in ohranja potenciale

Predsednik vlade Janez Janša je na današnji 17. redni seji Državnega zbora odgovarjal na ustna poslanska vprašanja, ki so jih zastavili Jani Möderndorfer (LMŠ), Jani Prednik (SD), Violeta Tomić (Levica) in mag. Marko Pogačnik (SDS).

Premier Janša je v Državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev.

Premier Janša je v Državnem zboru odgovarjal na vprašanja poslank in poslancev. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 3

Premier Janez Janša je v odgovorih na poslanska vprašanja spregovoril o gospodarskih napovedih Evropske komisije in sprejetih protikorona paketih, ki pomenijo blaženje posledic epidemije COVID-19 za prebivalstvo in gospodarstvo. Ob tem je predsednik vlade izpostavil ugodne napovedi Evropske komisije za Slovenijo tudi zaradi ukrepov, ki jih je vlada sprejela za ohranitev kupne moči in blaginje prebivalstva in potenciale gospodarstva.

Prav tako je kot enega od ključnih zakonov za spopadanje z aktualno gospodarsko situacijo izpostavil zakon o odpravljanju ovir za pomembne investicije, na podlagi katerega bo odpravljena vrsta birokratskih ovir.

Predsednik vlade je še izpostavil, da je bilo s prvim in drugim protikorona paketom takšne ali drugačne pomoči v Sloveniji deležne milijon 300 tisoč ljudi. "Ta trenutek bi Slovenija imela 250 tisoč več brezposelnih, če teh ukrepov ne bi bilo, tudi v turizmu in gostinstvu," je poudaril predsednik vlade in dodal, da je "vsak, ki je bil na čakanju, prejel 80 % dohodka." "Tisti, ki so samozaposleni, so dobili in še vedno dobivajo univerzalni temeljni dohodek prvič v zgodovini kriz te države. In kar se tiče turizma, v prvih dveh paketih je bila sprejeta vrsta ukrepov, ki so pomagali tudi turizmu," je še izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Ob tem je še spomnil, da je vlada v letu 2009, to je ob prejšnji gospodarski in finančni krizi, veliko denarja dala v banke, ki se jih je potem poceni prodalo, plačevalo se je tudi skrajšan delovni čas oziroma brezposelnost. "S temi ukrepi pa smo potem imeli najdaljšo recesijo v zgodovini oziroma med državami članicami Evropske unije," je še spomnil premier.

Premier je tudi opozoril, da je vlada prejšnji teden na podlagi epidemiološke slike ugotovila, da lahko s koncem tega meseca, če se ta slika v tem času ne poslabša, formalno razglasi konec epidemije. "Iz številnih strokovnih krogov iz drugih držav se obračajo na nas z vprašanji in primerjajo, kateri so bili tisti ukrepi, ki so omogočili, da je Slovenija brez tega, da bi razglasila izredno stanje, vojno stanje, policijsko uro kot so delali drugi, prišla do takšne slike. Enotna ugotovitev je, da sta razloga za takšno stanj dva: prvi je, da smo se pravočasno odločili za pravilen nadzor širjenja okužb, čeprav smo bili zato kritizirani, drugi pa je v tem, da so bili ukrepi sprejeti pravočasno in da so jih ljudje upoštevali," je še poudaril predsednik vlade Janez Janša.