Skoči do osrednje vsebine

Obletnica vstopa Slovenije v OZN

Na ta dan pred 28 leti je Republika Slovenija postala članica Organizacije združenih narodov (OZN). To je bil ključni mejnik v prizadevanjih za mednarodno priznanje takrat nove države; Slovenija je postala enakopraven del večstranskega dogovarjanja v svetovni organizaciji, zato na ta dan praznujemo tudi dan slovenske diplomacije.

Svet se danes sooča s številnimi in vedno bolj kompleksnimi izzivi, ki presegajo državne meje. Za odgovore na te izzive in za reševanje globalnih vprašanj je OZN, ustanovljen pred 75 leti, nenadomestljiv.

Zavezanost Slovenije, tudi kot članice EU, k večstranskemu sodelovanju izhaja iz močnega prepričanja, da se na globalne izzive najbolje odzivamo s skupnimi pristopi, kar je izjemnega pomena tudi za ohranjanje in krepitev mednarodnega miru in varnosti. Ob tem je pomembno, da napredek naših družb izhaja iz spoštovanja človekovih pravic ter celostnega, vključujočega in trajnostnega razvoja.

Medsebojno dogovarjanje o sobivanju in družbenem razvoju je danes nujno in diplomacija je nepogrešljiv način iskanja in oblikovanja odgovorov in dogovorov. Pri tem je  mednarodno pravo, ki se najbolj razvija ravno v okviru OZN, ključno za naše delovanje.

Slovenija se pridružuje pozivu generalnega sekretarja OZN Antónia Guterresa za zeleno okrevanje naših družb in našega planeta. Zagovarjamo uveljavitev krožnega gospodarstva, razglasitev pravice do zdravega okolja in pomena ohranjanja voda. Pri zavzemanju za čisto okolje in boj zoper podnebne spremembe ne smemo izgubljati časa. Zavedamo se, da je od našega sedanjega so/delovanja odvisna prihodnost sedanjih in prihodnjih generacij.

V okviru OZN moramo naslavljati tudi nova družbena vprašanja, kot sta digitalizacija in razvoj umetne inteligence. Napredne digitalne tehnologije in umetna inteligenca lahko pospešijo uresničevanje Agende 2030 za trajnostni razvoj.

Vabljeni, da se ob obletnici vstopa Slovenije v OZN in v času obeleževanja 75. obletnice OZN pridružite globalni razpravi o vlogi mednarodnega sodelovanja pri gradnji prihodnosti, kakršno si želimo.