Skoči do osrednje vsebine

Pripadnike Slovenske vojske nagovorila predsednik RS in obrambni minister

Ob 15. maju – dnevu Slovenske vojske je predsednik RS in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor danes v Predsedniški palači skupaj z ministrom za obrambo Matejem Toninom in NGŠ Slovenske vojske brigadirjem Robertom Glavašem nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske. Na Ministrstvu za obrambo je potekala kratka slovesnost, na kateri je minister Tonin v čin brigadirja povišal Uroša Paternusa in Petra Zakrajška, v vojašnicah pa so s postroji slovesno, a povsem drugače kot doslej, obeležili praznik Slovenske vojske.

Zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covid-19, letos osrednje slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske ni bilo. Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je skupaj z ministrom za obrambo in načelnikom GŠSV iz Predsedniške palače nagovoril pripadnice in pripadnice SV. Predsednik Pahor je vsem pripadnicam in pripadnikom SV čestital in jim izrazil iskreno hvaležnost za njihovo predano in profesionalno delo. Kot je poudaril, je povsem prepričan, da se lahko zanesemo na bojni karakter naše vojske. Kot je dejal, se svet spreminja in sam je v preteklosti pogosto poudaril pomen državnosti za naš razvoj, ki ga moramo krepiti, vključno z obrambno-varnostnim sistemom. Kot je pojasnil, za soočanje s spremembami, ki se dogajajo v globalnem svetu, potrebujemo dobro organizirano državo, socialno in duhovno povezano družbo, da bomo spremembe lahko dobro in primerno obvladali kot suverena država. Slovenska vojska je po prepričanju predsednika RS sestavni del naših narodnih in državnih naporov za soočanje naše države kot celote z izzivi prihodnosti.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je poudaril, da je Slovenska vojska temeljnega pomena za naši varnost in suverenost. Zahvalil se je vrhovnemu poveljniku za obeležitev dneva Slovenske vojske na najvišji ravni in primerno razmeram. Dejal je, da se zaveda številnih izzivov, pri čemer pa ima SV v vladi oporo, da nadoknadi zamujeno. Minister je poudaril, da tudi v kriznih razmerah pripadnice in pripadnike Slovenske vojske ohranjajo in vzdržujejo pripravljenost, v mednarodnih operacijah in misijah in na drugih dolžnostih v tujini častno zastopajo državo, med epidemijo covid-19 pa se izkazujejo z veliko podporo sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Policiji pri varovanju južne državne meje. Med izzivi, ki čakajo Slovensko vojsko, je minister Tonin izpostavil predvsem zagotovitev virov za Slovensko vojsko za napredek na področju kadrovskega in tehničnega popolnjevanja. Po desetletjih stagnacije moramo narediti korak naprej, sicer Slovenske vojske kmalu ne bo. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da imata z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske podobna razmišljanja glede razvoja SV. Čestital je vsem pripadnicam in pripadnikom SV, pa tudi vsem, ki so sodelovali v vojni za samostojno Slovenijo.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš je spomnil predvsem na največje prelomnice v razvoju Slovenske vojske od njenega oblikovanja do danes, kot so preoblikovanje TO, prehod na poklicno vojsko, vstop v Nato ter nepretrgano sodelovanje pripadnic in pripadnikov SV v mednarodnih operacijah in misijah. Kot je poudaril, pripadniki SV na vseh področjih izkazujejo veliko mero domoljubnosti, odgovornosti, strokovnosti, pripravljenosti pomagati ter s tem prispevajo k ugledu in zaupanju v SV doma in v tujini.

Pripadnice in pripadniki so s postroji po vojašnicah slovesno obeležili dan Slovenske vojske, ob tej priložnosti pa so povišanim pripadnicam in pripadnikom vročili čine, najbolj zaslužnim tudi medalje. Minister za obrambo Matej Tonin je na slovesnosti v prostorih ministrstva v čin brigadirja povišal Uroša Paternusa in Petra Zakrajška, poveljnika 1. oziroma 72. brigade. Ob tem je minister Tonin povedal, da sta nova brigadirja vrhunska vojaška strokovnjaka, odlična poveljnika in domoljuba, ki sta usposobljenost dokazala na različnih zahtevnih častniških dolžnostih. Kot strateška vojaška voditelja sta sposobna, da prevzameta najvišje in najbolj odgovorne dolžnosti v Slovenski vojski, je poudaril minister. Čestital je tudi vsem, ki so napredovali v činu oziroma razredu, in vsem, ki so prejeli priznanja. Na slovesnosti je bil za najboljšega podčastnika SV za lansko leto razglašen višji vodnik Samo Bricelj iz 132. gorskega polka, za najboljšo vojakinjo pa Nina Kostanjevec iz 670. logističnega polka.

Dan vojske Slovenija praznuje v spomin na 15. maj 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. V dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe, v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani, je v prvi generaciji služilo 120 oziroma 180 slovenskih nabornikov. Dan Slovenske vojske je dan ohranjanja vrednot iz slovenske vojaške zgodovine, še posebno vrednot osamosvojitvenih prizadevanj.

Zvočni posnetki MP3:

> Videoposnetek (Youtube MORS)