Skoči do osrednje vsebine

Preklic epidemije, nekateri učenci in dijaki nazaj v šole z 18. majem

Na izjavi so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.
zobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec

Ministrica za zobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec | Avtor: Jure Makovec, STA

1 / 2

O sklepih redne in dveh dopisnih sej vlade so na redni dnevni novinarski konferenci spregovorili ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič ter vladni govorec Jelko Kacin. 

Vladni govorec Jelko Kacin je najprej pojasnil, da se je vlada odločila za preklic epidemije na osnovi ocene Nacionalnega inštituta za javno zdravje, saj vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. V Evropi se epidemiološka slika izboljšuje, Slovenija pa dosega eno najboljših epidemioloških slik v tej regiji, zato to omogoča sproščanje ukrepov, ne pa še njihove odprave v celoti, zato NIJZ opominja in poziva k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov.

Slovenija je s četrtkovo odločitvijo prva v Evropi, ki je epidemijo s 15. majem preklicala. V času od prvega potrjenega primera okužbe, pa do vključno 14. maja smo v državi imeli 1.465 potrjenih okužb, umrli so 103 bolniki. V slovenskih bolnišničnih oddelkih je bilo včeraj prvič od začetka epidemije hospitaliziranih manj kot 30 bolnikov, natančneje 29, od tega 7 hudo bolnih.

Sklep vlade o prenehanju epidemije učinkuje tudi na ukrepe prvih dveh protikoronskih paketov, ki ostajajo v veljavi do 31. maja in ki tako ne bodo ne podaljšani do konca junija. Vlada bo nekatere vključila v tretji protikoronski paket, ki danes nastaja na sestanku s predstavniki zbornic, intenzivno nastajanje pa je predvideno tudi za ta vikend in začetek naslednjega tedna, da bi vlada zakon že v naslednjem tednu poslala v Državni zbor.

Odprava 7-dnevne karantene

Na dopisni seji je vlada spremenila tudi ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah Slovenije. In sicer je včeraj odpravila tudi obvezno sedemdnevno karanteno za državljane EU ter hkrati uvedla 14-dnevno karanteno za:

  • osebe iz tretjih držav, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v državah Evropske unije,
  • osebe, ki imajo stalno ali začasno bivališče v državah Evropske unije in so zapustile Evropske unije za več kot 14 dni.

Predvidenih je tudi nekaj izjem. Karantena tako ne bo obvezna za:

  • osebe, ki se v Sloveniji udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in našo državo zapustijo še isti dan ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba.
  • osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu
  • osebe z diplomatskim potnim listom in
  • osebe, ki zagotavljajo nujne storitve, za katere jim je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode.
  • pripadniki služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev in za osebe, ki izvajajo humanitarne prevoze za Slovenijo, ki so prestopali mejo zaradi izvajanja svojih nalog.

Strogi ukrepi ostajajo v veljavi za tuje državljane, ki na slovensko mejo prihajajo z vidnimi znaki okužbe zgornjih dihal ali s pozitivnim izvidom okužbe z novim koronavirusom. Takim tujcem lahko država zavrne vstop. Če pa bo oseba s stalnim prebivališčem v Sloveniji ob vstopu v državo navedla, da je okužena z novim koronavirusom ali ima očitne bolezenske znake, bo od obmejnega policista dobila navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Predstavnica ministrstva za zdravje Vesna Kerstin Petrič je ob tem poudarila, da so se vlada, ministrstvo in stroka za odprtje mej odločili po tehtnem premisleku. Na mejah veljajo navodila, kako naj pristojni ravnajo v primeru suma vnosa virusa, na primer ob prihodu večjega števila oseb iz katerekoli države EU, kjer je epidemiološka slika slaba oziroma bi se nenadoma začela slabšati. 

Po mnenju Kerstin Petričeve bo ključno neprestano spremljanje epidemiološke situacije tako pri nas kot v EU in širše. To še posebej velja za Italijo, Belgijo, Veliko Britanijo in nekatere druge države. V primeru, da bi se situacija spreminjala, kar se bo preverjalo vsakih sedem dni pa bomo režim na mejah potrebno primerno prilagajati.

Za konec je izpostavila, da je odprava karantene v pomoč tako šolarjem kot tudi zaposlenim, ki dnevno migrirajo preko meje. Vzporedno preklicu epidemije ostajajo v veljavi številni ukrepi, navodila in priporočila, predvsem ohranjanje socialne distance, razkuževanje rok in nošnja mask. Tudi v delovnih in proizvodnih procesih v podjetjih se pričakuje normalizacija stanja, a morajo vodstva slediti vsem zaščitnim ukrepom.

18. maja skoraj polovica otrok in dijakov nazaj v šolo

V nadaljevanju novinarske konference je ministrica Kustec predstavila sklep o spremembah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, ki ga je vlada sprejela 13. maja 2020

Tako se z 18. majem 2020 ponovno odpirajo:

  • vsi vrtci v državi
  • osnovne šole za učence od 1. do 3. razreda
  • osnovne šole s prilagojenim programom
  • srednje šole za dijake zaključnih letnikov srednje šole in posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit, ter za dijake od 1. do 3. letnika, ki jim šola organizira dodatno učno pomoč ali pridobivanje praktičnega znanja in veščin.

Šolska vrata se 18. maja odpirajo tudi za vse, ki bodo opravljali izpite v skladu s šolskim koledarjem ter za kandidate za vpis v srednje šole v šolsko leto 2020/2021, ki morajo opraviti aktivnosti prijavno-vpisnega postopka in za udeležence izobraževanja odraslih.

Od 18. maja dalje so lahko ponovno odprti:

  • glasbene šole,
  • zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter
  • višje strokovne šole.

Odpirajo se tudi vrata:

  • univerz ter visokošolskih zavodov,
  • študentskih ter dijaških domov za dijake, ki se vračajo nazaj v šolske klopi, za tiste dijake, ki jim je zaradi zdajšnjih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, mladoletnike v dijaških domovih brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito ter za študente, ki bivajo v dijaških domovih.

Od 25. maja 2020 dalje se zopet odpirajo razredi za:

  • učence 9. razredov osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom,
  • tiste učence od 4. do 8. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom z učnimi težavami, ki potrebujejo prilagojene oblike in metode dela za doseganje minimalnih standardov znanja,
  • učence in dijake posebnih programov vzgoje in izobraževanja v osnovni šoli in osnovni šoli s prilagojenim programom.

Za vse ostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo.

V zaključku je ministrica Kustec poudarila, da se v osnovne šole vrača polovica učencev, podoben delež velja tudi za število otrok v vrtcih, v glasbene šole pa 26 tisoč mladih glasbenikov. Vsem je zaželela uspešno nadaljevanje šolskega leta.