Skoči do osrednje vsebine

Dogovor Evroskupine o značilnostih instrumenta za podporo v pandemski krizi

Evroskupina se je danes dogovorila o značilnostih instrumenta za podporo v pandemski krizi, ki bi ga zagotavljal Evropski mehanizem za stabilnost (EMS). Vsaki državi območja evra bo tako na voljo okvirno 2 % njenega BDP za podporo domačemu posrednemu ali neposrednemu financiranju stroškov varovanja zdravja, zdravljenja in preventive zaradi krize COVID-19.

Zastave EU | Avtor: Ministrstvo za finance

Slovenija bo tako lahko zaprosila za namensko posojilo v znesku okoli 900 milijonov evrov. Evroskupina je pozdravila preliminarne ocene institucij glede vzdržnosti javnega dolga, finančnih potreb, ocene tveganja za finančno stabilnost, kot tudi glede pogojev za dostop do tega instrumenta. Strinjala se je z oceno institucij, da vse države območja evra izpolnjujejo pogoje za dostop do posojil. Pričakujemo, da bo za posojilo moč zaprositi od 1. junija 2020 dalje.

Minister za finance Andrej Šircelj je ob tem poudaril, da Slovenija redno spremlja razmere na kapitalskih trgih in sodeluje pri usklajevanju rešitev na ravni EU, tako glede nadgradnje obstoječih, kot tudi vzpostavitve novih mehanizmov, prek katerih bi lahko Slovenija zaprosila za namenska posojila.

Ob tem je zelo pomembno, da je v sedanji situaciji ključna solidarnost, saj smo soočeni s krizo nedoločljivih razsežnosti, za katero pa smo prepričani, da jo bomo uspešno premagali.