Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je po današnji gospodarski napovedi Evropske komisije, prvi od uvedbe ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, v boljšem položaju kot je povprečje v območju evra

Po napovedih Evropske komisije se bo, zaradi COVID-19 gospodarstvo Slovenije leta 2020 skrčilo za 7 %, v EU pa povprečno za 7.4 %. Posledice epidemije koronavirusa Slovenija blaži s sprejetimi interventnimi ukrepi, ki so nujni tudi za oživitev gospodarstva v letu 2021.

Slovenska zastava | Avtor: Bigstock

Evropska komisija pričakuje oživitev gospodarske aktivnosti po končani epidemiji, okrevanju slovenskega gospodarstva pa bodo koristili predvsem ukrepi vlade, ki so bili sprejeti za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, predvsem z ukrepi za ohranitev delovnih mest. 

Pričakuje se, da bo Slovenija med državami, ki bodo hitreje gospodarsko okrevale, saj so javne finance stabilne in banke likvidne. Pri tem pa je za izhod iz krize in za čim hitrejšo vrnitev javnih financ v okvir fiskalnega pravila bistvenega pomena preobrazba slovenskega gospodarstva z višjo dodano vrednostjo, manj birokracije in odprava administrativnih ovir.

Gospodarska aktivnost naj bi se po napovedih Evropske komisije v letu 2021 povečala za 6,7 %, kar pomeni, da bi se BDP do konca leta 2021 približeval ravni iz leta 2019.