Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska sodeluje v operaciji IRINI

Skladno s sklepom Vlade Republike Slovenije Slovenska vojska sodeluje tudi v novi operaciji IRINI v enakem obsegu kot v prejšnji operaciji EU NAVFOR MED Sophia. Obseg sodelovanja vključuje do 12 pripadnikov ter občasno in ob izpolnitvi pogojev tudi večnamensko ladjo Triglav 11 s pripadajočo posadko z do 43 pripadniki.

Slovenska vojska ob koncu operacije EU NAVFOR MED Sophia, ki se ji je tehnični mandat iztekel 31. marca, v operaciji IRINI sodeluje z dvema pripadnikoma v poveljstvu v Rimu. Sodelovanje v novi vojaški operaciji EU v Sredozemskem morju IRINI narekuje velik geostrateški pomen predvsem osrednje obale Severne Afrike (Libije) za varnost v Sredozemlju ter posledično Evrope in Slovenije. Sodelovanje bo pomembno tudi za nadaljnjo krepitev zmogljivosti mornariške komponente Slovenske vojske. Republika Slovenija je v vlogi odgovorne in kredibilne članice EU kot pomorska in sredozemska država z vključevanjem v pomorske operacije prispevala k varnosti v Sredozemskem morju, podpirala in se zavzemala za solidaren in celovit pristop ter obenem na učinkovit način razvijala in krepila mornariško komponento Slovenske vojske.

Na zasedanju Sveta za zunanje zadeve je bila v ponedeljek, 17.  februarja, sprejeta politična deklaracija o koncu operacije EU NAVFOR MED Sophia. Na istem zasedanju so z omenjeno politično deklaracijo sprejeli odločitev o oblikovanju nove vojaške operacije EU v Sredozemskem morju IRINI. Vlada Republike Slovenije je podprla močno vlogo EU pri uresničevanju dogovorov Berlinskega procesa v Sredozemlju in napovedala nadaljevanje sodelovanja tudi v operaciji, ki naj bi se ob ustrezni zagotovitvi pogojev osredotočila predvsem na izvajanje nadzora embarga nad orožjem na pomorskih poteh ter izvajala pomožne naloge, in sicer nadzor nad implementacijo ukrepov v povezavi z nelegalnim izvozom nafte in njenih derivatov iz Libije, boj proti organiziranemu kriminalu v povezavi z migracijami ter usposabljanje Libijske obalne straže in mornarice.