Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o ponovni možnosti odprtja knjižnic, galerij in muzejev

Vlada Republike Slovenije je dne 28. 4. 2020 izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki omogoča odprtje knjižnic, muzejev in galerij.

Poudarjamo, da ta odlok ne pomeni, da se morajo muzeji, galerije in knjižnice obvezno odpreti, ampak da se skladno z njihovim načrtom o zagotavljanju varnosti zaposlenih in obiskovalcev lahko začnejo postopki za ponovno delovanje. Direktorji omenjenih zavodov so v skladu s svojo funkcijo in pristojnostmi edini odgovorni za pripravo in izvedbo takega načrta. Vsak zavod je namreč prostorsko in vsebinsko specifičen, zato mora biti načrt prilagojen vsem posebnostim posameznega zavoda. Glede na to, da smo pozive za odprtje muzejev in galerij s strani nekaterih muzejev prejeli že pred štirinajstimi dnevi, so nekateri take načrte že pripravili.

Odprtje knjižnic

Narodna in univerzitetna knjižnica bo ponovno odprla svoja vrata v četrtek, 30. aprila. Možna bo izposoja gradiva, čitalniški prostori do nadaljnjega ostajajo zaprti. O drugih storitvah in spremembah bodo uporabnike obveščali sproti.

Večina splošnih knjižnic bo za uporabnike odprta v ponedeljek, 4. maja, saj morajo predhodno pripraviti ukrepe in organizirati delo tako, da bodo zaščitili uporabnike in zaposlene. O odpiranju bodo svoje uporabnike sproti obveščale.

Odprtje muzejev in galerij

Muzeji in galerije bodo svoja vrata odprli za obiskovalce postopoma, glede na svoje prostorske, kadrovske in druge možnosti. Ministrstvo bo še danes javnim zavodom s področja varstva kulturne dediščine, ki izvajajo to dejavnost, posredovalo smernice za načrtno in varno odpiranje. Pričakujemo, da bodo druge ustanove, ki niso javni zavodi, te smernice upoštevale po svoji presoji. Smernice bodo objavljene na spletni strani Urada vlade za komuniciranje, posvečeni aktualnim informacijam o epidemiji COVID-19.