Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska pripravljenost vzdržuje z nizom vaj Preskok

Danes, v petek, 24. aprila, se je začela prva v nizu vojaških vaj Preskok, s katero Slovenska vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sitemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Del vaje si je v Kočevju ogledal minister za obrambo Matej Tonin v spremstvu poveljnika sil Slovenske vojske brigadirja Miha Škerbinca in župana občine Kočevja Vladimirja Prebiliča.

Med današnjo vajo so se pripadniki Logistične brigade s 150 vozili premaknili iz vojašnic v Kranju, Ljubljani, Slovenski Bistrici in Mariboru do industrijske cone v Kočevju, kjer so vzpostavili povezave z lokalnimi deležniki obrambno-varnostnega sistema. Udeleženci vaje so se z vozili premikali iz vojašnic že od zgodnjih jutranjih ur naprej. Vrnitev na matične lokacije bo zaključena danes do 23. ure. Vzdrževanje pripravljenosti Slovenske vojske na z Zakonom o obrambi določene naloge se izvaja ob upoštevanju nacionalnih ukrepov za ohranjanje zdravja.

Na postroju v Kočevju je vojake pozdravil minister za obrambo Matej Tonin, ki je povedal, da je vaja Preskok namenjena preverjanju različnih zmogljivosti in dodal: »Preskok v smislu, da moramo preskočiti v neko drugačno realnost. V življenje, kjer smo dnevno soočeni s korona virusom. V življenje, kjer moramo s korona virusom na nek način živeti. Današnja vaja je bila namenjena preverjanju kako vojska deluje v primeru, ko je potrebno biti pazljiv in sprejemati zaščitne ukrepe zaradi korona virusa. Drugi del nalog je povezovane in sodelovanje s civilno zaščito. Marsikdo se je v teh dneh spraševal kje je Slovenska vojska. Danes smo pokazali, da je tukaj in da je pripravljena pomagati domovini. V kolikor bo Civilna zaščita izrazila potrebo po večjem angažmaju Slovenske vojske se bo to tudi zgodilo.«

Podobne vaje taktičnih enot ravni voda oziroma čete se bodo nadaljevale po prvomajskih praznikih, predvidoma do konca junija. Cilji vaj, ki bodo kljub pandemiji v omejenem obsegu zagotavljali ohranjanje pripravljenosti Slovenske vojske za delovanje, so usposabljati in preveriti poveljevanje in kontrolo na operativni ter taktični ravni, preveriti usposobljenost oziroma delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije s poudarkom na logistični in zdravstveni zagotovitvi ter preveriti delovanje pomoči Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – vse ob sodelovanju enot Slovenske vojske z lokalnim prebivalstvom na območju izvajanja vaj. Slovenska vojska ohranja zdravje in zmogljivosti ter izvaja vse aktivnosti za vzdrževanje potrebne stopnje operativnosti za izvedbo svojega osnovnega poslanstva.

Župan občine Kočevje Vladimir Prebilič je povedal, da jim je v čast in privilegij, da so lahko gostili Slovensko vojsko v njihovem kraju in se ob tem, zahvalil Zdravstveni enoti Slovenske vojske, ki jim je pomagala vzpostaviti, opremiti in usposobiti pripadnike v zdravstvenem domu, da lahko kompetentno in dobro izvajajo naloge v smislu preprečevanja okužb v njihovi občini.

V Republiki Sloveniji so službe, ki morajo opravljati svoje delo neglede na krizo, ki jo je povzročil virus. Med njih sodi tudi vojska pa je povedal poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc. Slovenska vojska je opremljena, usposobljena in organizirana za delovanje v vseh razmerah.

Generalštab Slovenske vojske je sredi marca izdal Ukaz za vzpostavitev varne oblike dela in odsotnosti v času trajanja epidemije covid-19, s katerim uvaja različne oblike organiziranja dela in tako zagotavlja uresničevanje vseh nujnih in neodložljivih nalog Slovenske vojske (redne naloge, usposabljanje in delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, usposabljanje in delovanje sil v najvišji stopnji pripravljenosti, pomoč Policiji pri varovanju državne meje, helikoptersko reševanje, gašenje …) ter nalog v podporo drugim državnim organom za zajezitev širjenja novega virusa (ki jih Slovenska vojska izvede po zahtevku Centra za obveščanje Republike Slovenije – prevozi, dezinfekcija …).

Glavna naloga Slovenske vojske v miru je usposabljanje za obrambo države, ki se izvaja na podlagi s strani Vlade Republike Slovenije sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zaradi pandemije in s tem povezane odpovedi večjega števila rednih vaj je Vlada Republike Slovenije 11. aprila 2020 sprejela dopolnitev Načrta v letu 2020, ki bo Slovenski vojski  omogočila vzdrževanje pripravljenosti taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v novonastalih pogojih kriznega delovanja. Načrt se je dopolnil z vajo Preskok, s katero bo Slovenska vojska z razmeram prilagojenim usposabljanjem in taktičnimi vajami na zemljiščih po Republiki Sloveniji vzdrževala usposobljenost, operativnost in pripravljenost enot in poveljstev Slovenske vojske ter sočasno preizkusila delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije.

Zvočna posnetka (MP3):