Skoči do osrednje vsebine

Izmenjava izkušenj pri boju s COVID-19 s poljskimi vojaškimi zdravniki

Od srede, 22., do danes, 24. aprila, je bila v Sloveniji pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Poljske na strokovnem obisku delegacija zdravnikov iz Vojaškega medicinskega inštituta (Wojskowy Instytut Medyczny - WIM) iz Varšave. Namen obiska je bila izmenjava strokovnih stališč ter izkušenj pri obvladovanju pandemije, povzročene s koronavirusom SARS-CoV-2. Delegacija poljskih vojaških zdravnikov obiskuje države, ki imajo različne strategije soočanja s preprečevanjem širjenja okužb s COVID-19.

Poljsko delegacijo vojaških zdravnikov, ki jo je vodil namestnik direktorja WIM polkovnik dr. Artur Bachta, dr. med., je na poveljstvu Vojaške zdravstvene enote (VZE) v Štuli sprejel poveljnik VZE podpolkovnik Franjo Lipovec, pozdravil jih je poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc. Delegacija poljskih zdravnikov si je nato ogledala mobilno bolnišnico VESNA v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani. Ogledu sta se v spremstvu poveljnika VZE podpolkovnika Franja Lipovca pridružila veleposlanik Republike Poljske Krzysztof Olendzki in njegova namestnica Kamilla Duda Kawecka. Delegacijo je sprejela poveljnica Role 2LM podpolkovnica Karmen Kralj s sodelavci. Glavni zdravstvenik vojaški uslužbenec XII. r. Damjan Remškar jim je pripravil voden ogled postavljene vojaške zdravstvene kapacitete, vključno z mobilnim stacionarijem Civilne zaščite.

V četrtek, 23. aprila, je delegacija poljskih vojaških zdravnikov skupaj s predstavniki Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske obiskala Nacionalni inštitut za javno zdravje v Ljubljani, Infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, Univerzitetni klinični center v Mariboru ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Mariboru. Poljski gostje so se seznanili z razmerami v obeh naših univerzitetnih kliničnih centrih in s slovenskimi izkušnjami pri delu s COVID-19. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru, ki kot druga akreditirana nacionalna inštitucija skrbi za analize brisov za COVID-19, so se seznanili z izkušnjami nacionalnega laboratorija v povezavi s testiranjem vzorcev. Na vseh obiskanih institucijah so si zdravstveni strokovnjaki izmenjali številne izkušnje ter se povezali v smislu morebitnega nadaljnjega sodelovanja.

Vodja delegacije, namestnik direktorja WIM polkovnik dr. Artur Bachta, dr. med., se je zahvalil za številne uporabne izkušnje pri obvladovanju COVID-19 in za odlično sodelovanje Slovenske vojske pri organizaciji obiska ter predstavitev naših kapacitet. Obisk delegacije poljskih vojaških zdravnikov je bila odlična in koristna priložnost za strokovno povezovanje slovenskega in poljskega vojaškega zdravstva ter utrditev našega zavezništva.