Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska pripravljenost vzdržuje z nizom vaj Preskok

V petek, 24. aprila, se začenja prva v nizu vojaških vaj Preskok, s katero Slovenska vojska preverja odzivnost sil za delovanje v podporo sitemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Med jutrišnjo vajo se bodo pripadniki Logistične brigade s 150 vozili premaknili iz vojašnic v Kranju, Ljubljani, Slovenski Bistrici in Mariboru do industrijske cone v Kočevju, kjer bodo vzpostavili povezave z lokalnimi deležniki obrambno-varnostnega sistema.

Udeleženci vaje se bodo z vozili premikali med 3.30 in 11.30, vrnitev na matične lokacije je načrtovana med 15. in 23. uro. Vzdrževanje pripravljenosti Slovenske vojske na z Zakonom o obrambi določene naloge se bo izvajalo ob upoštevanju nacionalnih ukrepov za ohranjanje zdravja.

Podobne vaje taktičnih enot ravni voda oziroma čete se bodo nadaljevale po prvomajskih praznikih, predvidoma do konca junija. Cilji vaj, ki bodo kljub pandemiji v omejenem obsegu zagotavljali ohranjanje pripravljenosti Slovenske vojske za delovanje, so usposabljati in preveriti poveljevanje in kontrolo na operativni ter taktični ravni, preveriti usposobljenost oziroma delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije s poudarkom na logistični in zdravstveni zagotovitvi ter preveriti delovanje pomoči Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami – vse ob sodelovanju enot Slovenske vojske z lokalnim prebivalstvom na območju izvajanja vaj. Slovenska vojska ohranja zdravje in zmogljivosti ter izvaja vse aktivnosti za vzdrževanje potrebne stopnje operativnosti za izvedbo svojega osnovnega poslanstva.

Slovenska vojska je opremljena, usposobljena in organizirana za delovanje v vseh razmerah. Generalštab Slovenske vojske je sredi marca izdal Ukaz za vzpostavitev varne oblike dela in odsotnosti v času trajanja epidemije covid-19, s katerim uvaja različne oblike organiziranja dela in tako zagotavlja uresničevanje vseh nujnih in neodložljivih nalog Slovenske vojske (redne naloge, usposabljanje in delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, usposabljanje in delovanje sil v najvišji stopnji pripravljenosti, pomoč Policiji pri varovanju državne meje, helikoptersko reševanje, gašenje …) ter nalog v podporo drugim državnim organom za zajezitev širjenja novega virusa (ki jih Slovenska vojska izvede po zahtevku Centra za obveščanje Republike Slovenije – prevozi, dezinfekcija …).

Glavna naloga Slovenske vojske v miru je usposabljanje za obrambo države, ki se izvaja na podlagi s strani Vlade Republike Slovenije sprejetega Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zaradi pandemije in s tem povezane odpovedi večjega števila rednih vaj je Vlada Republike Slovenije 11. aprila 2020 sprejela dopolnitev Načrta v letu 2020, ki bo Slovenski vojski  omogočila vzdrževanje pripravljenosti taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v novonastalih pogojih kriznega delovanja. Načrt se je dopolnil z vajo Preskok, s katero bo Slovenska vojska z razmeram prilagojenim usposabljanjem in taktičnimi vajami na zemljiščih po Republiki Sloveniji vzdrževala usposobljenost, operativnost in pripravljenost enot in poveljstev Slovenske vojske ter sočasno preizkusila delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije.

Ob tej priložnosti predstavnike medijev, v petek, 24. 4. 2020, vabimo na fototermin v Vojašnico Petra Petriča v Kranju (ob 7:45) ter v industrijsko cono Kočevje (ob 11:30). Aktivnosti na jutrišnji vaji si bo ogledal tudi minister Matej Tonin, ki bo v industrijski coni v Kočevju na voljo tudi za izjave predstavnikom medijev. Točno uro prihoda ministra bomo sporočili naknadno.

Kontaktna oseba: VU XI. r. Rajko Petek, 041 773 616 in Aleš Sila, 041 327 818