Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska iz Malija uspešno evakuirala svojega pripadnika

V soboto, 11. aprila, je potekala evakuacija obolelega pripadnika Slovenske vojske iz Malija v Slovenijo. Pripadnik je okužen z virusom COVID 19, vendar je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

V vojaški operaciji EUTM v Maliju je zaradi okužbe z virusom COVID 19 zbolelo nekaj pripadnikov različnih držav, ki delujejo v tej operaciji. Med obolelimi je bil tudi pripadnik Slovenske vojske. Zaradi razmer na območju operacije za obolele ni mogoče zagotoviti ustrezne zdravstvene oskrbe, zato se je več držav, med drugim tudi Slovenija, odločilo za evakuacijo obolelih pripadnikov svojih kontingentov. Ker Slovenska vojska, zaradi servisa letala falcon, nima letala s primernim doletom, se je za evakuacijo dogovarjala s partnerskimi državami, ki so bile takoj pripravljene priskočiti na pomoč. K temu so pripomogle uspešno opravljene akcije Slovenske vojske v boju proti virusu v operaciji v EUFOR v Bosni in Hercegovini ter KFOR na Kosovu, ki so še dvignile ugled Slovenske vojske v vojaškem delu Evropske unije. Zaradi zapletenih procedur pridobitve dovoljenj za pristanke in lete v Afriki, zavezniki po dveh dneh prevoza niso mogli zagotoviti.

Slovenska vojska je iskala alternativne načine evakuacije in uspela zagotoviti civilni let s francosko firmo VALLYET, s katerim je bil iz Malija prepeljan pripadnik Slovenske vojske in še nekaj pripadnikov zavezniških sil. Spremljala jih je medicinska ekipa Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki je poskrbela za obolele in tudi za dezinfekcijo letala po pristanku. Oboleli pripadnik Slovenske vojske je bil po pristanku na letališču Brnik prepeljan na zdravljenje v civilno zdravstveno ustanovo. Šest pripadnikov Slovenske vojske ostaja v Maliju, kjer delujejo v Enoti za izobraževanje in usposabljanje v Koulikoru. Na misiji izvajajo vse preventivne ukrepe za preprečitev širjenja virusa. Pripadniki se počutijo dobro.

Vsem, ki so sodelovali pri uspešni evakuacij pripadnika Slovenske vojske in še nekaj drugih obolelih pripadnikov mednarodne operacije EUTM Mali v Slovenijo se je v zapisu na svojem facebook profilu zahvalil minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Video posnetek (youtube MORS)