Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska podpira prizadevanja za omejitev širitve virusa v operacijah v tujini

Slovenska vojska podpira skupna prizadevanja za omejitev širjenja covida-19 tudi v vojaških operacijah v tujini.

V sredo, 8. aprila, je z letalom Slovenske vojske v Bosno in Hercegovino odletela skupina pripadnikov Vojaške zdravstvene enote, ki je pripadnikom slovenskega kontingenta Eufor preventivno vzela brise za testiranje covida-19. Testirali so tudi pripadnike partnerskih držav in civilne osebe, ki delajo v bazi, skupno je bilo vzetih več kot sto brisov, ki bodo pregledani na Mikrobiološkem inštitutu v Sloveniji.
Preventivno jemanje brisov je le eden od ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ki jih izvaja Slovenska vojska.

Veterinarska enota preventivno razkužuje prostore in opremo ob menjavah pripadnikov, ki podpirajo Policijo pri varovanju državne meje, ter razkužuje zdravstvene in javne ustanove.

Logistične enote zagotavljajo prevoze s tovornimi vozili in avtobusi ter dnevno tople obroke za zunanje ustanove. Vojaška zdravstvena enota opravlja preventivne oziroma hitre preglede državljanov Republike Slovenije, ki se vračajo iz tujine. V Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani so postavili mobilno bolnišnico Role 2, ki je nastanitveno operativna. V laboratoriju za jedrsko, radiološko, kemijsko in biološko obrambo so vzpostavili tudi mobilni biološki laboratorij.

Letalstvo Slovenske vojske s svojimi zmogljivosti zagotavlja zračni prevoz državljanov Republike Slovenije iz tujine ter tovora z zaščitno in medicinsko opremo.

Slovenska vojska podpira tudi druga ministrstva pri preprečevanju širjenja novega virusa in se vsak dan odziva na njihove zahtevke s prevozi opreme, zdravstvenimi pregledi in pripravo toplih obrokov.

Slovenska vojska skladno z aktiviranim Državnim načrtom zaščite in reševanja zagotavlja:

  • vojaško zdravstveno enoto v obsegu enot Role 1 in Role 2 LM ter veterinarske enote,
  • JRKB-enoto (mobilni laboratorij, vzorčevalno enoto, dekontaminacijsko enoto),
  • enoto za prečiščevanje vode,
  • helikoptersko enoto za opravljanje humanitarnih, oskrbovalnih, izvidovalnih in drugih nalog, pomembnih za zaščito, reševanje in pomoč,
  • sodelovanje vojaških psihologov pri izvajanju psihološke pomoči,
  • logistične zmogljivosti,
  • usklajevanje izvajanja odrejenih zdravstvenih in zaščitnih ukrepov ter nalog zaščite, reševanja in pomoči v Slovenski vojski,
  • sodelovanje preostalih zmogljivosti Slovenske vojske pri izvajanju nalog, skladno s svojimi pristojnostmi.
1 / 3