Skoči do osrednje vsebine

Predsednik republike danes z obrambnim ministrom obiskal Štab Civilne zaščite Republike Slovenije na Igu

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, v ponedeljek, 6. aprila, skupaj z ministrom za obrambo mag. Matejem Toninom obiskal Izobraževalni center za zaščito in reševanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje na Igu, kjer od 23. marca deluje Služba za podporo Štabu Civilne zaščite Republike Slovenije. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Darko But sta predstavila delovanje štaba in izzive, s katerimi se srečujejo v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa.

Služba za podporo Štabu Civilne zaščite Republike Slovenije deluje v treh ekipah, ki se menjujejo na tri dni in delujejo v ločenem prostoru po točno določenem varnostnem protokolu. Kot je v predstavitvi nalog povedal generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, je služba administrativna podpora Štabu Civilne zaščite Republike Slovenije, poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije ter Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter ima stalni stik in neposredne povezave z vsemi ključnimi deležniki v odzivanju na covid-19. Delo trenutne sedemčlanske izmene je preko videopovezave ob obisku predsednika republike predstavil vodja službe za podporo Stane Kranjc.

V izjavi za javnost je predsednik republike Borut Pahor v imenu vseh državljanov izrazil hvaležnost pripadnikom Civilne zaščite za profesionalno delo, na katero se lahko zanesemo. Obrambni minister mag. Matej Tonin se je predsedniku republike zahvalil za obisk in podporo pripadnikom Civilne zaščite pri opravljanju številnih nalog, ki jih izvajajo po najboljših močeh, da bi prebivalcem olajšali življenje.

Ena glavnih nalog službe v teh dneh ostaja razdelitev osebne varovalne opreme in drugih tehničnih sredstev po določenih prioritetah v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje ter zbiranje drugih podatkov o dogodkih in izvedenih ukrepih na podlagi informacij regijskih štabov Civilne zaščite. V ta namen je bilo vzpostavljenih več elektronskih naslovov, na katera se naslavljajo tako donacije kot tudi potrebe po nastanitvi in ponudbe zaščitne opreme, ki jih skladno z vladnim sklepom obravnava Medresorska delovna skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Po prejemu ponudb medresorska skupina pregleda in ovrednoti zaščitno opremo v smislu izpolnjevanja tehničnih standardov ter ustrezne ponudbe posreduje Zavodu Republike Slovenije za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe javnega naročila. Prav tako služba za podporo dnevno usklajuje mednarodne aktivnosti v boju za zajezitev širjenja covida-19, vključno z usklajevanjem dostave zaščitne opreme v Republiko Slovenijo.

Z aktivacijo Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh se poleg služb v zdravstveni dejavnosti in drugih služb skladno z načrtom za zajezitev širjenja koronavirusa na podlagi odredb poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije vključujejo tudi druge sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Po zadnjih podatkih je tako na državni kot tudi na regijski in občinski ravni dnevno angažiranih od 3.000 do 6.000 pripadnikov sil za zaščito in reševanje.

Video posnetek (youtube MORS): Robert Cotič