Skoči do osrednje vsebine

Zamik rednih rotacij kontingentov Slovenske vojske, načrtovanih do konca junija

Po odločitvi ministra za obrambo Mateja Tonina se redne menjave kontingentov Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah, ki so načrtovane do konca junija, zamaknejo za tri mesece. Glavna razloga za zamik sta zagotovitev varnega, kontinuiranega in ustrezno prilagojenega sodelovanja v mednarodnih operacijah tudi v okoliščinah epidemije novega virusa ter sočasno s tem zagotovitev ustrezne razpoložljivosti sil v domovini.

Slovenska vojska s svojimi kontingenti sodeluje v dvanajstih mednarodnih operacijah in na misijah. Prva v nizu načrtovanih menjav bi morala biti konec aprila, in sicer menjava med 40. in 41. kontingentom Slovenske vojske na misiji Kfor na Kosovu. O zamiku menjave in aktualnih razmerah v domovini je pripadnike Slovenske vojske na Kosovu seznanil poveljnik sil brigadir Miha Škerbinc. Sestal se je z vsemi pripadniki, ki delujejo na misiji v treh bazah, in jim zatrdil, da bodo za vse, ki morajo domov, poiskali ustrezno rešitev.

V okviru delovnega obiska se je sestal tudi s poveljnikom misije generalmajorjem Michelejem Risijem, s katerim se je pogovarjal o odločitvi o zamiku. General Risi, ki ceni prispevek slovenskega vojaškega kontingenta, mu je zagotovil, da slovensko odločitev razume in odobrava.