Skoči do osrednje vsebine

9. redna seja Vlade Republike Slovenije

Potem, ko je na včerajšnji seji Državni zbor sprejel prvi zakonski "protiKoronapaket" za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, je Vlada na današnji seji že začela s pripravo drugega zakonskega paketa. Izdala je tudi Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin.

Vlada je na današnji seji začela s pripravo drugega zakonskega #protiKoronapaketa #PKP2

V tem drugem paketu bodo ukrepi usmerjeni v zagotavljanje likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, vlada pa bo preučila tudi predloge in pripombe, ki so bili podani ob obravnavi prvega paketa in jih bo poskušala zajeti v tem, drugem zakonskem predlogu. Priprava predloga ukrepov bo potekala v okviru več delovnih skupin in posvetovalne skupine, z namenom, da bi bil predlog zakona v čim krajšem času predložen v obravnavo Državnemu zboru.

Vlada izdala Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin

Zaradi širjenja okužb z virusom SARS CoV-2 se je povečalo predpisovanje zdravil s temi učinkovinami, saj se lahko uporabljajo tudi izven odobrenega indikacijskega območja za zdravljenje pacientov. Ker želi vlada zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo pacientom, ki ta zdravila nujno potrebujejo, odlok določa, da do preklica ni dovoljeno predpisovanje zdravil na samoplačniške recepte, recepte za osebno uporabno in izdaja teh zdravil v lekarni, na podlagi samoplačniških receptov ali receptov za samozdravljenje. Gre za začasen ukrep in bo veljal zgolj v času epidemije COVID-19, do preklica.

Vlada želi z odlokom zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo z zdravili z učinkovino klorokin ali hidroksiklorokin pacientom z revmatoidnim artritisom ali eritematoznim lupusom, ki ta zdravila zaradi poteka bolezni nujno potrebujejo. Poleg tega želi, da se zagotovi zdravilo z učinkovino azitromicin le za zdravljenje v okviru odobrenih indikaciji in prepreči morebitna mikrobna rezistenca na azitromicin ter pomanjkanje tega zdravila na trgu.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu.

Vir: Ministrstvo za zdravje