Skoči do osrednje vsebine

Preventivni ukrepi in priporočila, kako ravnati pred in med potresom ter po njem

Potres, ki je 22. marca 2020 stresel Zagreb, smo čutili tudi prebivalci Slovenije. Čeprav se trenutno spopadamo z izbruhom novega koronavirusa (SARS-CoV-2), ne smemo pozabiti, da Slovenija leži na potresno nevarnem območju. V času, ko morate zaradi preprečevanja širjenja virusa ostati doma, se lahko seznanite s preventivnimi ukrepi in priporočili, kako ravnati pred in med potresom ter po njem.

Priporočila najdete na spletni povezavi http://www.sos112.si/slo/page.php?src=pp6.htm, kjer boste našli tudi vsebine namenjene otrokom. Didaktične igre so vam lahko v pomoč, da se lahko z otrokom preko didaktičnih iger pogovorite o tem, kako ravnati ob potresu.

Poleg osnovnih priporočil, kako ravnati pred in med potresom ter po njem, moramo v trenutnih razmerah upoštevati tudi preventivne ukrepe za preprečevanje okužb z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Več na https://www.gov.si/teme/koronavirus/. V primeru, da bi se morali po potresu umakniti iz stavbe,   moramo pri tem upoštevati priporočeno razdaljo (vsaj 1.5 m) med ljudmi in se ne smemo zadrževati v skupinah.

V nadaljevanju podajamo nekaj osnovnih priporočil ravnanja ob potresu.

Z družinskimi člani se pogovorite, kje v stanovanju so primerna mesta, kjer lahko ob potresu poiščete zaklon. To naj bodo mesta, ki jih hitro in varno dosežete. Primerna mesta so pod masivnimi mizami, med podboji vrat v nosilnih stenah ali v kotu ob notranjih nosilnih stenah. Poškodbe zaradi padanja ali prevračanja predmetov lahko preprečite s pritrditvijo in ustrezno razporeditvijo pohištva ter druge opreme.

Kako bi ravnali, če bi do potresa prišlo? Med potresom ostanite mirni. Ne tecite iz stavbe. Oddaljite se od oken in drugih steklenih površin, poiščite zaklon in si zaščitite glavo ter počakajte, da tresenje preneha. Na prostem pojdite na odprt prostor, proč od stavb, reklamnih panojev, daljnovodov, dreves in podobno. Če se nahajate na ulici in se ne morete umakniti od stavb, zaščito pred padajočimi predmeti (strešniki, ometom, deli dimnikov) poiščite v bližnjih vratnih odprtinah.

Po potresu lahko sledijo tudi močnejši popotresni sunki, med njimi ravnajte enako kot ob potresu. Če po potresu ostanete ujeti v ruševinah, ostanite mirni. Če se praši, si s priročnim zaščitnim sredstvom (robcem, krpo, delom oblačila) prekrijte usta in nos. V enakomernih presledkih udarjajte s predmetom po kovinski napeljavi ali zidu. Če niste poškodovani, preglejte stanje vaše stavbe in poškodbe na njej. Če je konstrukcija stavbe poškodovana, v stavbo ne vstopajte. Poskrbite tudi za požarno varnost.

Čas, ko morate ostati doma, lahko izkoristite tudi za seznanitev s preventivnimi ukrepi ob drugih nesrečah. Vsebine so dostopne na spletni strani, v aplikaciji 112-napotki in spletni hiši Ste storili vse za varen dom.