Skoči do osrednje vsebine

Košarkarska tekma I Feel Slovenia Night in poslovna konferenca Texas Feels Slovenia z delavnico slovenskega turizma prestavljeni na jesen

Slovenija je v začetku leta sklenila partnerstvo več institucij z NBA klubom Dallas Mavericks, v katerem igra naš Luka Dončića. V okviru partnerstva naj bi se v sredo, 11. marca 2020, odvila tudi tekma I FEEL SLOVENIA night. Zaradi negotovosti, ki jo prinaša širitev koronavirusa in pričakovanega upada potovanj ameriških turistov v Evropo ter vse bolj restriktivnih priporočilnih ukrepov pristojnih organov, so vse institucije Urad vlade za komuniciranje (UKOM), Slovenska turistična organizacija (STO), Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT), Turizem Ljubljana ter Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstvo za zunanje zadeve, po tehtnem premisleku in posvetovanju s ključnimi deležniki sprejele odločitev, da se tekma I Feel Slovenia Night in poslovna konferenca Texas Feels Slovenia z delavnico slovenskega turizma, ki naj bi potekala dan po tekmi, 12. marca 2020, prestavita na poznejši termin.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v petek izdalo obvestilo, v katerem slovenskim državljanom svetuje preložitev ne-nujnih potovanj v tujino. V soboto je nato Nacionalni inštitut za javno zdravje podal izjavo, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa v Sloveniji povečuje, zaradi česar je minister za zdravje izdal Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih. Z odredbo se je prepovedalo zbiranje ljudi na javnih prireditvah v javnih prostorih zaprtega tipa v Sloveniji, kjer se zbira več kot 500 ljudi. Odredba bo v veljavi dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID 19). Na spletišču vlade je dodatno zapisano priporočilo, da naj zaradi povečanega epidemiološkega tveganja organizatorji dogodkov razmislijo tudi o smiselnosti prireditev z manjšim številom ljudi.

Zaradi aktualnih, vse bolj nepredvidljivih razmer, povezanih s pojavom in širitvijo novega koronavirusa v Združenih državah Amerike (ZDA) in Sloveniji, ter ob pojavu množičnih prestavitev sejmov, konferenc in drugih dogodkov s strani vseh organizacij, vse sodelujoče institucije menimo, da v danem trenutku gospodarskih in turističnih učinkov, ki smo si jih zadali z organizacijo dogodka, ne bo mogoče doseči, zato bomo dogodek prestavili na čas, ko bo svetovni trg v fazi okrevanja ter bomo lahko ponovno intenzivirali promocijske aktivnosti.