Skoči do osrednje vsebine

URSZR bo ob pomoči Slovenske vojske po Sloveniji skupaj namestila 36 zabojnikov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je podprla delo zdravstvenih ustanov po Sloveniji pri odkrivanju okuženih s koronavirusom in omejevanju širjenja okužb, in sicer z zagotovitvijo 36 zabojnikov. Zabojnike bo uprava ob pomoči Slovenske vojske dostavila na dogovorjena mesta do konca tega tedna, medtem ko so več zabojnikov URSZR pred UKC Ljubljana in UKC Maribor dostavili že konec prejšnjega tedna.

Skladno z navodili Ministrstva za zdravje bo po Sloveniji vzpostavljenih 16 točk za odvzem brisa, pri čemer velja, da naj bolniki s sumom na okužbo na točke za odzvem brisa ne hodijo brez napotitve osebnega zdravnika.

Zabojniki URSZR bodo namenjeni odvzemanju brisov bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom, in sicer predvidoma do vzpostavitve vstopnih točk. Te bodo v okviru zdravstvenih domov v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru (v ZD Koper čez dan, ponoči in čez vikend pri Splošni bolnišnici Izola, kjer sicer redno poteka Nujna medicinska pomoč), Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah (pri Splošni bolnišnici Trbovlje), Brežicah (pri Splošni bolnišnici Brežice), Novem Mestu (pri Splošni bolnišnici Novo Mesto), na Jesenicah (pri Splošni bolnišnici Jesenice), v Kranju, Novi Gorici (Urgentni center Šempeter), v Tolminu in Celju (pri Splošni bolnišnici Celje).

Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril, preveril osnovne vitalne funkcije in mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato odšel domov, kjer bo počakal na izvid. Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji.

Za vse, ki bodo sumili, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja kot osnovno pravilo, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, izven njegova delovnega časa pa urgentno službo. Osebni zdravnik bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe.

1 / 2