Skoči do osrednje vsebine

Zadnja dva slovenska državljana s križarke na Japonskem sta se vrnila brez okužbe

Zadnja dva slovenska potnika s križarke Diamond Princess sta varno prispela domov. Iz japonske bolnišnice so ju izpustilo po tem, ko je bil dvakratni test njunega brisa negativen. Ob prihodu v Slovenijo smo jima še enkrat vzeli bris, ki je negativen. Počutita se dobro, razen tega, da sta zelo utrujena od poti. Želita si miru, brez medijske pozornosti, predvsem pa tega, da ne bi bila stigmatizirana.

Državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek

1 / 2

Državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek je povedala, da sta se slovenska državljana ob prihodu v Slovenijo zglasila na Infekcijski kliniki. Tam sta se srečala z infektologinjo, s katero sta bila v stiku ves čas svojega bivanja v bolnišnici na Japonskem. Ob tem je poudarila: "Želita si miru, brez medijske pozornosti, predvsem pa tega, da ne bi bila stigmatizirana. To si želimo tudi mi vsi."

K temu je direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat dodala, da je bilo do sedaj v Sloveniji opravljenih 183 testov. Do danes v Sloveniji nimamo potrjene okužbe s koronavirusom. Osebe, ki so jim do sedaj testirali brise, so na začetku pojava okužbe z novim koronavirusom prihajale iz Kitajske, v zadnjem času pa predvsem iz Italije. Na NIJZ  dnevno spremljajo pojav novih okužb po svetu in v Evropi. Pirant je izpostavila tudi, da je v zadnjih dneh Svetovna zdravstvena organizacija dvignila stopnjo pozornosti. Pojasnila je, da to pomeni, da smo pred vrati pandemije oziroma da se bolezen ne bo pojavljala le po posameznih območjih, ampak obstaja tveganje, da se bo pojavila vsepovsod.

Ker so informacije najboljša zaščita pred strahom, je pomembno, kakšen vir informacij izberemo. Spremljate torej informacije uradnih inštitucij (uradna spletna stran Koronavirus COVID-19NIJZ), saj je v povezavi z novim koronavirusom veliko število nepreverjenih informacij, ki lahko vnašajo zmedo in negotovost.

Poleg tega pa upoštevajte priporočila za preprečevanje okužbe (higiena kašlja in rok)

Kako ravnam po prihodu z območja, kjer se pojavlja koronavirus SARS-CoV-2, ali menim, da sem bil v stiku z okuženo osebo?