Skoči do osrednje vsebine

Vzdržati se moramo širjenja panike

Predsednik vlade Marjan Šarec je poudaril, da je treba situacijo jemati skrajno resno, vsi pa se moramo vzdržati pred širjenjem panike. K temu je dodal, da če bo potrebno, bodo aktivirani vsi potrebni mehanizmi za zajezitev okužbe. Če bo do okužbe prišlo, bomo o tem javnost obvestili. Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je sporočil, da so pripravljene tudi že vse vstopne točke za morebitne okužene in 55 vstopnih točk za testiranje. Poleg tega pa je Vlada danes sprejela še en preventivni ukrep – sprostitev državnih blagovnih rezerv za zagotavljanje potreb osnovne preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgu, ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega.

Minister za zdravje Aleš Šabeder in državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek

Izjavo za javnost v zvezi z aktivnostmi, povezanimi s koronavirusom, sta danes po seji vlade poleg predsednika vlade Marjana Šarca dala tudi minister za zdravje Aleš Šabeder in državna sekretarka prim. Simona Repar Bornšek.

Predsednik vlade Šarec je uvodoma potrdil, da potrjenega primera novega koronavirusa v Sloveniji še nimamo. Poleg tega je povedal, da bi zaprtje mej ohromilo državo. Poudaril je, da je treba situacijo jemati skrajno resno, vsi pa se moramo vzdržati pred širjenjem panike. K temu je dodal, da če bo potrebno, bodo aktivirani vsi potrebni mehanizmi za zajezitev okužbe. Če bo do okužbe prišlo, bomo o tem javnost obvestili.

Minister za zdravje Šabeder je ob tem poudaril ni nobenega razloga za paniko. Vsi instituti delujejo, imamo tudi nacionalne načrte za posebne razmere, če bi prišlo do pandemije. Vključeni so vsi ključni organi. Izpostavila je, da se na Ministrstvu za zdravje dnevno sestajamo in spremljamo situacijo. Razlogov za delanje zalog ni. Poleg tega so pripravljene že vse vstopne točke za morebitne okužene in 55 vstopnih točk za testiranje. Na uradni spletni strani Koronavirus COVID-19 lahko prebivalci in stroka spremljajo nove in posodobljene podatke. Povedal je tudi, da so ukrepi v Sloveniji primerljivi z ukrepi držav, ki mejijo na Italijo, z izjemo Italije, ki se sooča z izbruhom.

Vlada je danes sprejela še en preventivni ukrep – sprostitev državnih blagovnih rezerv za zagotavljanje potreb osnovne preskrbe pri večjih motnjah in nestabilnostih na trgu, ob naravnih in drugih nesrečah večjega obsega. Za potrebe obvladovanja epidemije koronavirusa se bo torej uporabilo blago iz državnih blagovnih rezerv:  maske, rokavice, pregrinjale. Panika je torej odveč in neodgovorno je od pristojnih, da paniko podpihujejo. "Žal moram povedati, da je vodilna pri podpihovanju panike tudi Zdravniška zbornica. Žal vtis, da vodilni pri Zdravniški zbornici situacijo izkoriščajo za druge namene. To je skrajno neodgovorno do ljudi, ni v skladu z njihovim  poslanstvom," je kritično pripomnil minister za zdravje.

V zvezi z množičnimi dogodki pa je minister Šabeder povedal, da sicer v osnovi predstavljajo tveganje za prenos okužb, vendar splošnega odpovedovanja dogodkov v trenutni epidemiološki situaciji ni potrebno. Vsem obolelim, starejšim osebam, kroničnim bolnikom, ki so dovzetni za nalezljive bolezni, v tem trenutku odsvetujemo obiskovanje množičnih prireditev. Organizatorje pa še posebej pozivamo, da morajo na prireditvah zagotoviti ustrezne higienske razmere – od mila do prezračevanja prostorov.

Državna sekretarka je ob koncu dodala: "Mi nismo svetovali šotorov, kontejnerjev, taki izolacijski prostori morda niso potrebni. Sigurno je najpomembnejše, da vsak zavod naredi tako, kot je njemu najbolj udobno in kar najlažje organizira. Organizacijo prepuščamo zavodom." Ob tem je poudarila, da se bodo brisi jemali na za to opremljenih mestih. Prvi primer bo hospitalizira, vemo kje, vemo kako, vemo kaj bomo naredili s kontakti. Ta trenutek, ko se v javnosti pojavlja veliko situacij, ko pacienti, ki prihajajo iz tujine, tudi iz ogroženih območij, ostajajo v bolniškem staležu, moram povedati, da je to popolnoma neustrezno, zdrave osebe ne širijo virusa, tudi osebe, ki ne kažejo znakov bolezni."