Skoči do osrednje vsebine

Situacijo s širjenjem koronavirusa intenzivno spremljamo

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v izjavi poudaril, da situacijo s širjenjem koronavirusa, tudi v sosednji Italiji, intenzivno spremljamo. Trenutno v Sloveniji še nimamo potrjenega primera, vendar pa moramo biti skrajno previdni.

Izjava glede aktualnega dogajanja v zvezi z novim koronavirusom.

Kot je še povedal minister, so pristojne institucije v stiku z italijanskimi oblastmi, ki bodo Slovenijo takoj obvestile, če so bili slovenski državljani v stiku z obolelimi na prizadetih območjih v Italiji. Po besedah ministra se bo v ponedeljek sestal Sekretariat SNAV, ki bo po potrebi sprejel ukrepe za nadaljnje delo.

Minister je ob tem še izpostavil, da ne želi, da se situacijo s koronavirusom izkorišča v politične namene.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je v zvezi z napotki slovenskim državljanom, ki se vračajo s severa Italije, poudarila, da naj se opazujejo ter v primeru povišane temperature nad 38 in kašlja kontaktirajo osebnega zdravnika ali dežurno zdravstveno službo.

Zdravstveni delavci na primarni ravni, je še povedala, so bili seznanjeni z napotki, bolnišnice pa preverjajo svoje načrte za prilagoditev dejavnosti. Vsi podatki v zvezi s širjenjem koronavirusa se ažurno posodabljajo na spletnem mestu NIJZ, kjer 24 ur na dan spremljajo situacijo.

Predstojnica infekcijske klinike v Ljubljani Tatjana Lejko Zupanc je izpostavila, da se zdravstvene ustanove pripravljajo na situacijo s koronavirusom, dogovorjene so tudi vse poti nadaljnjega delovanja. Panika in strah nista potrebna. Če bo potrebno, bomo izvedli dodatna testiranja, je zagotovila.

Matija Cevc iz Slovenskega zdravniškega društva pa je opozoril na plakate, ki se pojavljajo v nekaterih delih Slovenije in ki v imenu Slovenskega zdravniškega društva pozivajo državljanke in državljane k preventivnim pregledom. Kot je poudaril, društvo ni izdalo nikakršnega plakata. Akcijo označuje kot skrajno zavržno, da skušajo nekateri v času, ko so ljudje v stiski, dodatno zaslužiti.

Posnetek novinarske konference s tolmačenjem v znakovni jezik