Skoči do osrednje vsebine

Druga dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess že doma

Dva Slovenca, ki sta bila na evakuacijskem letu iz Japonske, sta v zgodnjih jutranjih urah prek Berlina prispela na mariborsko letališče. Takoj so ju namestili v ločene prostore in izvedli testiranje. Testi so negativni, odrejena jima je samoizolacija v domačem okolju.

Izjava v zvezi z evakuacijskim letom iz Japonske v Slovenijo.

Kot je v izjavi povedala državna sekretarka z Ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek, sta bila potnika seznanjena z nadaljnjimi ukrepi karantene. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je poudarila, da bo zdravniški nadzor trajal 14 dni, potnika pa bosta vsak dan v kontaktu z epidemiologom. Izvajali bodo tudi redno testiranje oziroma jima bodo virološko sledili.

Andrej Šter, vodja Konzularne službe z Ministrstva za zunanje zadeve, je potrdil, da je organizacija leta potekala kot načrtovano, preko mehanizma civilne zaščite EU. Poleg Slovencev je bil na letalu tudi hrvaški državljan, ki je tudi že doma v izolaciji. Poudaril je še, da Slovenija ravna z najvišjo odgovornostjo in skrbjo za individualno in javno zdravje.

Slovenska državljana, ki za zdaj ostajata na Japonskem, se trenutno dobro počutita in sta v vsakodnevnem stiku z infektologinjo.