Skoči do osrednje vsebine

Zdrava slovenska potnika z ladje Diamond Princess že doma, Slovenca, okužena s koronavirusom, ostajata v bolnišnici na Japonskem

Slovenska potnika z ladje Diamond Princess, ki sta zdrava, sta se s komercialnim letom danes vrnila v Slovenijo. Pristala sta na letališču Jožeta Pučnika, kjer so ju pregledali in ponovno testirali.

Izjava državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek, Maje Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vodje konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andreja Štera glede vrnitve slovenskih potnikov s križarke Diamond Princess.

Kot je v današnji izjavi dejala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, ki je skupaj z vodjo konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrejem Šterom in Majo Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pojasnila postopke vrnitve slovenskih potnikov z omenjene ladje, slovenska državljana ostajata v 14- dnevni domači samoizolaciji. Oba sta zdrava in v tem trenutku ne predstavljata nevarnosti za zdravje drugih.

Štirje slovenski državljani ostajajo na Japonskem. Med njimi dva, ki sta po testiranju prav tako prejela negativne izvide, a čakata na prevoz domov s skupnim letalom EU. Gre za nadzorovan prihod. Druga dva, ki nista zbolela, vendar imata pozitiven bris, sta bila premeščena v bolnišnico na Japonskem in sta v stalnem kontaktu s slovenskim infektologom. Kot je dejala Sočanova, se počutita dobro.

Pristojne službe se trudijo, da bi zagotovile varen in hiter prihod slovenskih potnikov, ki izpolnjujejo pogoje za potovanje, v domovino, ter čim krajše bivanje okuženih slovenskih potnikov v bolnišnici.