Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Bertoncelj na zasedanje finančnih ministrov EU

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se bo v ponedeljek in torek v Bruslju udeležil zasedanja finančnih ministrov območja evra in EU. Med drugim bodo sprejeli sklepe o Letni strategiji trajnostne rasti 2020, ki sledijo januarski izmenjavi mnenj ministrov in naslavljajo tudi prilagojeno vlogo Evropskega semestra. Ta bi sledila novi paradigmi rasti – Evropskemu zelenemu dogovoru.

Evropska unija je prevzela novo paradigmo rasti, to je Evropski zeleni dogovor, ki predvideva, da bo model rasti upošteval tudi okoljske in podnebne dejavnike. V tej luči bi po predlogu Komisije prilagodili tudi vlogo Evropskega semestra, ki so ga države članice leta 2011 vzpostavile kot orodje za spremljanje in nadzor ekonomskih ter fiskalnih politik.

Finančni ministri EU bodo s predlaganimi sklepi izrazili strinjanje z novo strategijo rasti in postopno vključitvijo ciljev trajnostnega razvoja v Evropski semester, hkrati pa bodo izpostavili tudi, da prilagoditve ne smejo obremeniti procesa Evropskega semestra in da mora ta ostati osredotočen na zagotavljanje makroekonomske stabilnosti in vzdržne ter vključujoče rasti.

Ministri bodo sprejeli tudi sklepe, povezane z drugimi dokumenti iz paketa Evropskega semestra za leto 2020. Med drugim bodo odobrili priporočila za ekonomsko politiko območja evra. Eno od njih je, naj države s primanjkljaji v plačilni bilanci in z visoki zunanjimi dolgovi izvajajo reforme za povečanje konkurenčnosti in znižanje dolga, države s presežki pa ustvarjajo pogoje, ki podpirajo rast plač in investicije. Eno od priporočil poziva tudi k nadaljnji krepitvi bančne unije z namenom njenega dokončanja.

Evropska komisija bo predstavila tudi pregled in analizo predpisov, ki izhajajo iz Pakta stabilnosti in rasti, s čimer začenja širšo razpravo o pravilih in njihovih morebitnih spremembah. Ministri bodo opravili še splošno razpravo o napredku držav pri izpolnjevanju danih zavez in sprejeli sklepe glede spremenjenega EU seznama nesodelujočih jurisdikcij za davčne namene, izhodišča EU za februarsko zasedanje ministrov za finance in guvernerjev centralnih bank skupine G20 v Savdski Arabiji, priporočila o razrešnici Komisiji za izvajanje proračuna v letu 2018 in smernice za oblikovanje proračuna EU za leto 2021.

Na zasedanju Evroskupine pa bo Evropska komisija predstavila zimsko gospodarsko napoved, prioritete glede poglabljanja ekonomske in monetarne unije ter pregled zakonodajnih ukrepov s področja ekonomskega upravljanja. Ministri bodo med drugim nadaljevali tudi tematsko razpravo o rasti in delovnih mestih, tokrat s poudarkom na obdavčitvi dela, v razširjeni sestavi (EU27) pa se bodo seznanili s poročilom o možnem medvladnem dogovoru za proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost.