Skoči do osrednje vsebine

Slovenija solidarna z Ljudsko republiko Kitajsko v boju za zajezitev koronavirusa z donacijo zaščitnih mask in finančnim prispevkom Svetovni zdravstveni organizaciji

Slovenija bo danes za zajezitev koronavirusa odpremila materialno pomoč v obliki 1,2 mio zaščitnih mask Ljudski republiki Kitajski. Smo med prvimi državami, ki se odzivamo s konkretno pomočjo preko mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite in to z največjo donacijo na prebivalca. Poleg tega bomo za zajezitev koronavirusa namenili tudi finančni prispevek Svetovni zdravstveni organizaciji v višini 60.000 evrov.

Ministrstvo za zunanje zadeve je slovenskim podjetjem poslalo poziv k donaciji opreme kot uradne humanitarne pomoči Republike Slovenije. Odzvala se je slovenska podružnica podjetja Kylin Prime Group (KPG) z donacijo 1.231.400 zaščitnih mask. Uprava RS za zaščito in reševanje bo prevzela zaščitne maske ter organizirala prevoz iz Ljubljane na Dunaj, od koder bo predvidoma že v petek, 14. februarja, organiziran let EU mehanizma za civilno zaščito do Wuhana. Slovenija si bo z drugimi državami, ki sodelujejo v tem prevozu, razdelila tudi četrtino prevoznih stroškov omenjenega leta.

Solidarnostno so se odzvala tudi številna podjetja in občine. Opremo pošiljajo v lastni režiji, ker jo namenjajo pobratenim provincam ali mestom oz. področjem, kjer imajo svoje poslovne partnerje.

1 / 4