Skoči do osrednje vsebine

Priročnik Košarica mest je na voljo

Priprave na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021 so že v polnem teku. Ob vsesplošnem prizadevanju za krepitev ugleda države na evropskem parketu si želimo, da bi tokrat predsedovanje občutili in doživeli tudi Slovenke in Slovenci zunaj državne uprave. Eden izmed poglavitnih ciljev v okviru priprav na predsedovanje je bil tudi oblikovanje t.i. zasnove »košarice mest«, s končnim ciljem dolgoročne vsesplošne promocije Slovenije, in to tako z gospodarskega, turističnega, znanstvenega vidika in drugih.

Košarico mest smo pripravili v Projektni skupini za koordinacijo priprav in izvedbe predsedovanja Svetu Evropske unije, v sodelovanju z ministrstvi in drugimi deležniki (Zavod Kongresno turistični urad, Protokol Republike Slovenije, Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje) ter lokalnimi skupnostmi. Veseli smo odziva lokalnih skupnosti, ki so se pozitivno odzvale povabilu in prepoznale, da le skupaj in v sodelovanju lahko dosežemo več za Slovenijo.

Namen priročnika Košarica mest je, da bo dogodke, ki bodo v času predsedovanja potekali na podministrski ravni, mogoče izpeljati na različnih lokacijah po vsej Sloveniji. Zasnova razlikuje med »vodilnimi destinacijami« in »spremljevalnimi destinacijami«, pri čemer so bile nastanitvene in konferenčne zmogljivosti v mestih ključno merilo za opredelitev vodilnih destinacij. Destinacije, ki bodo zagotavljale spremljevalni program, katerega sestavni deli bodo naravna in kulturna dediščina/znamenitosti, kulturni program, promocijski program in gospodarsko-znanstveni program, pa smo opredelili in vsebinsko oblikovali s pomočjo lokalnih skupnosti.

Priročnik, ki se bo do samega predsedovanja po potrebi še dopolnjeval, je pripravljen zlasti za pomoč vsem, ki bodo sodelovali pri organizaciji dogodkov v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Njegova elektronska oblika in siceršnja zasnova pa omogočata uporabo priročnika vsakomur tudi po predsedovanju. S tem uresničujemo tudi enega izmed pomembnih ciljev našega predsedovanja - zeleno naravnanost in trajnostni odtis.