Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev zbornika znanstvenih študij z naslovom Works of Art on Parchment and Paper - Interdisciplinary Approaches

V četrtek, 30. januarja 2020, ob 11. uri bo v Arhivu Republike Slovenije potekala predstavitev zbornika znanstvenih študij z naslovom "Works of Art on Parchment and Paper - Interdisciplinary Approaches". Avtorji so z različnih zornih kotov osvetlili dinamične procese ustvarjanja, ohranjanja ter prezentacije likovnih del na pergamentu in papirju.

Listina iz leta 1341 priča o povzdigu Friderika Žovneškega v grofa Celjskega.

Pergamentna listina s pečatom, ki priča o povzdigu svobodnih Žovneških v grofe Celjske. SI AS 1063, Zbirka listin, št. 4065 | Avtor Arhiv Republike Slovenije

Vabilo na predstavitev zbornika

Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Arhiv Republike Slovenije vas vljudno vabita na predstavitev zbornika znanstvenih študij

Works of Art on Parchment and Paper - Interdisciplinary Approaches

Predstavitev bo v četrtek, 30. januarja 2020, ob 11. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Po uvodnih pozdravih vodje Znanstvene založbe FF dr. Matevža Rudolfa in namestnika direktorja Arhiva RS dr. Andreja Nareda bosta o delu s pregovorili urednici prof. dr. Jedert Vodopivec Tomažič in prof. ddr. Nataša Golob.

O zborniku znanstvenih študij:

Junija 2019 sta Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Arhiv RS pripravila vsebinsko bogat in raznovrsten znanstveni simpozij Likovna dela na pergamentu in papirju || Works of Art on Parchment and Paper. Besede izzvenijo v času, obrazi zbledijo, spomin načne pozaba. Knjiga ostane. Če preletimo naslove objavljenih prispevkov, bomo v zborniku videli trajen odsev izrazito interdisciplinarnega znanstvenega srečanja. Zbornik nagovarja predstavnike vseh strok, ki raziskujejo in skrbijo za dobrobit kulturne dediščine, ki jo predstavljajo dela na pergamentu in papirju. V središču pozornosti so likovna dela v najširšem pomenu, katerih videz je odvisen od staranja/stanja materialov, od izražanja z linijo in/ali barvo, od uporabljenih materialov in tehnik ter od možnosti, znanja in duhovitosti konservatorjev-restavratorjev. Avtorji so z različnih zornih kotov osvetlili dinamične procese ustvarjanja, ohranjanja ter prezentacije likovnih del na pergamentu in papirju.