Skoči do osrednje vsebine

Razglasitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada

V SNG Opera in balet Ljubljana je Upravni odbor Prešernovega sklada, ki mu predseduje dramaturginja Ira Ratej, razglasil letošnje Prešernove nagrajence in nagrajence Prešernovega sklada.

Po sklepih Upravnega odbora Prešernovega sklada Prešernovo nagrado za leto 2020 prejmeta koreograf in plesalec Milko Šparembelk ter fotograf Stojan Kerbler. Nagrade Prešernovega sklada leta 2020 pa prejmejo prevajalka Suzana Koncut, skladatelj in akordeonist Luka Juhar, igralka Nina Ivanišin, režiser Rok Biček, oblikovalec Nejc Prah in kostumograf Alan Hranitelj.

Kot je na novinarski konferenci dejal minister za kulturo mag. Zoran Poznič: ''Kultura in njeni ustvarjalci predstavljajo fundament, temelj, ki našo družbo sploh osmišlja. Ne zgolj za nazaj, temveč predvsem tudi v prihodnosti. Vsa ta neizmerna kreativna moč, vsi presežki, ki nastajajo na polju umetnosti, so v naši družbi premalo cenjeni. Tisto, kar je najbolj žlahtno, kar nas utemeljuje, kar predstavlja fundament, iz katerega moramo, smemo in želimo vsi izhajati, je včasih zanemarjeno. Praznik, ki prihaja, in razglasitev nagrajencev za življenjsko delo ter nagrajencev Prešernovega sklada sta vsakoletni priložnosti, da tudi v javnosti zopet povemo, česa vsega sta naša kultura in umetnost zmožni in kam segamo. Segamo pa definitivno do zvezd! Na Ministrstvu za kulturo se vsega zavedamo in se trudimo lajšati delovanje kulturnikov, umetnikov. Kmalu gre v usklajevanje tudi t. i. zakon o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju kulture.''

Vsem nagrajenkam in nagrajencem je minister iskreno čestital! Za izjemno opravljeno delo se je zahvalil Upravnemu odboru Prešernovega sklada in strokovni komisiji UO Prešernovega sklada.

Letošnjo proslavo in svečane podelitve nagrad pripravlja režiser Vito Taufer.

Člani Upravnega odbora Prešernovega sklada in strokovne komisije so dostopne na povezavi.