Skoči do osrednje vsebine

Slovenija in Srbija potrdili dobro sodelovanje in dogovorili nove aktivnosti na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Državni sekretar Damjan Stanonik se je udeležil petega skupnega srečanja Vlade Republike Slovenije in Vlade Republike Srbije, ki je potekalo v srbskem Novem Sadu. Na srečanju s srbskim ministrom za kmetijstvo Branimirjem Nedimovićem sta dosedanje sodelovanje, ki je na področju v kmetijstva, gozdarstva in prehrane tradicionalno dobro in prijateljsko, nadgradila z novimi aktivnostmi in dogovori. V okviru obiska je potekala tudi poslovna konferenca v organizaciji slovenske Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki sta se je udeležila tudi predsednika srbske in slovenske vlade, Marjan Šarec in Ana Brnabić.

Podpis Memoranduma o tehničnem sodelovanju na področju kmetijstva in razvoja podeželja

1 / 2

Državni sekretar Damjan Stanonik in srbski minister za kmetijstvo Branimir Nedimović sta dosedanje sodelovanje, ki je na področju v kmetijstva, gozdarstva in prehrane tradicionalno dobro in prijateljsko, nadgradila z novimi aktivnostmi in dogovori. Izpostavila sta pomen priprave Akcijskega načrta o nadaljnjem sodelovanju med ministrstvoma obeh držav, pomembna tema pogovorov pa je bila tudi digitalizacija v kmetijstvu, kjer sta se sogovornika strinjala, da je to področje nujno za sodobno in konkurenčno kmetijstvo. Dogovorila sta se za ustanovitev delovne skupine s tega področja, ki bo izmenjala izkušnje na področju ureditve socialnega statusa kmetov in zaposlovanja na podeželju.

S področja gozdarstva sta se sogovornika dogovorila o sodelovanju na investicijskem planu v okviru koordinacije 17+1, posebej pri pripravi poslovnega kataloga. Državni sekretar je srbskemu ministru predstavil pobudo Pomurskega sejma, da bi Srbija v letu 2020 prevzela vlogo države partnerice na sejmu AGRA. Srbski minister se je na pobudo odzval pozitivno, zato se bosta državi in institucije za organizacijo sejma povezali za realizacijo tega.

Ob robu današnjega srečanja je bil podpisan tudi Memorandum o tehničnem sodelovanju na področju kmetijstva in razvoja podeželja, s katerim bosta državi poglobili sodelovanje strokovnjakov na tem področju. Akt bo dal svež zagon in spodbudo sodelovanju ter nudenju medsebojne pomoči med ministrstvoma za kmetijstvo Slovenije in Srbije, med slovenskimi in srbskimi strokovnimi ter znanstveno raziskovalnimi institucijami pri prenosu znanja in primerov dobrih praks ter usposabljanja na področju kmetijstva in razvoja podeželja. Pomemben del memoranduma je zaveza za izvajanje akcijskega načrta. Sogovornika sta se dogovorila o področjih tehnične pomoči, ki se bo izvajala v prvi polovici leta 2020 (ekološko kmetijstvo in območja z omejenimi možnostmi, dopolnilne dejavnosti na kmetijah in vinska zakonodaja).

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja RS pa je v okviru današnjega zasedanja vlad organizirala poslovno IT konferenco. Namen konference je bil predstavitev poslovnega modela plačilne agencije EU, predvsem v luči IT tehnologije, ki omogoča izpolnjevanje IAKS (integrirani administrativni kontrolni sistem) kriterijev, predpisanih z evropskimi uredbami. Slovenski predstavniki na konferenci so bila med drugim tudi IT podjetja, ki so AKTRP pomagala vzpostaviti dobro delujočo IT infrastrukturo. Državni sekretar Damjan Stanonik je v nagovoru dejal, da je vzpostavitev dobro delujočega sistema IAKS zahtevna naloga. »Prepričan sem, da bo to nalogo Srbija uspešno izvedla. Ob tem pa naj izpostavim, da pri tem lahko računate tudi na pomoč slovenskih prijateljev, ki si želimo z vami deliti naše izkušnje in pridobljeno znanje, ki smo ga pridobili pri vzpostavljanju in nadgradnji našega IAKS sistema. Današnji dogodek je torej rezultat dobrega dosedanjega sodelovanja slovenskih in srbskih partnerjev. Želim si uspešnega sodelovanja tudi v prihodnje.«

Obisk delegacije slovenske vlade pomeni nadaljevanje rednega in intenzivnega dialoga na visoki politični ravni ter nadaljevanje prakse skupnih srečanj obeh vlad. Srečanje je potekalo v prijateljskem vzdušju, ki vselej zaznamuje odnos med državama, na katerem pa so bila naslovljena nekatera odprta vprašanja, zlasti glede implementacije Sporazuma o nasledstvu. Hkrati so člani delegacij opredelili tudi možnosti za dodatno poglobitev sodelovanja med slovensko in srbsko vlado na različnih področjih, s posebnim poudarkom na krepitvi bilateralnega sodelovanja na področju kmetijstva. Poseben poudarek na tokratnem srečanju vlad Slovenije in Srbije je bil na krepitvi bilateralnega sodelovanja na področju gospodarstva, kmetijstva, digitalizacije, varovanja okolja, kulture, infrastrukture, varnosti in migracij. Obravnavano je bilo tudi področje regionalnega sodelovanja, pomemben del razprave pa bo tekel tudi o širitvi EU ter slovenski politični in strokovni podpori Srbiji v pogajalskem procesu.