Skoči do osrednje vsebine

Vabilo na redno mesečno predavanje o Radiu Ljubljana, glasbi in glasbenosti inštitucije ob njenih začetkih v poznih dvajsetih letih 20. stoletja - 28. 11. 2019

Novembrsko redno mesečno predavanje posvečamo Radiu Ljubljana. 28. novembra 2019, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani bo dr. Katarina Bogunović Hočevar spregovorila o glasbi in glasbenosti inštitucije ob njenih začetkih v poznih dvajsetih letih 20. stoletja.
Črno-bela slika stavbe Radia Ljubljana leta 1928.

Radio Ljubljana leta 1928. | Avtor: Izobraževanje RTVSLO.si

Radio Ljubljana: glasba in glasbenost inštitucije ob njenih začetkih v poznih dvajsetih letih 20. stoletja

Vabimo vas na redno mesečno predavanje z naslovom Radio Ljubljana: glasba in glasbenost inštitucije ob njenih začetkih v poznih dvajsetih letih 20. stoletja

Predavanje bo v četrtek, 28. novembra 2019, ob 13. uri v prvem nadstropju Arhiva Republike Slovenije na Zvezdarski 1 v Ljubljani.

Predavala bo dr. Katarina Bogunović Hočevar.

O vsebini predavanja:

Za razumevanje začetkov delovanja Radia Ljubljana je potrebno osvetliti kontekst začetkov brezžične telegrafije in telefonije v Evropi in tedanji državi, Kraljevini Jugoslaviji, v kateri je nastala mreža bolj ali manj med seboj povezanih radijskih postaj. Radio Ljubljana ni predstavljal le novosti na ravni tehnologije, ki je skušala slediti evropskim trendom, temveč je v obstoječi prostor posegel veliko globlje in širše kot katerikoli medij dotlej. Na polju glasbe je bil prispevek Radia večplasten: v radijskem programu je glasba zasedala največji delež. Glasba v programu je imela različna izhodišča: lahko je bila glasba, ki jo je poustvarjal radijski kvartet (pozneje orkester) v studiju, glasba zunanjih izvajalcev, glasba neposrednih prenosov domačih in tujih opernih predstav, ali pa glasba z gramofonskih plošč. Glasbenost se ni manifestirala le v okviru (re)produkcije in tako imenovanih različnih tipov glasbe, temveč tudi na ravni radijskih oddaj o glasbi in glasbenikih. Ob vsem tem je imelo pomembno vlogo tudi glasilo Radia Ljubljana, ki ne izpričuje le programske sheme domačih in tujih radijskih postaj, temveč osvetljuje tiste teme, ob katerih se je postopno oblikovala nova inštitucija. Tako kot vsaka, je bila tudi ta v ozadju "obremenjena" z določeno ideologijo. To lahko opazujemo tako na institucionalni ravni (novo vodstvo in ustanovitev tednika Novi Val) kot v glasbeni naravnanosti programa.