Skoči do osrednje vsebine

Slovenija za tri mesta izboljšala uvrstitev na lestvici Doing Business 2020

Slovenija je v najnovejši raziskavi Skupine Svetovne banke Doing Business 2020 napredovala za tri mesta, in sicer s 40. mesta na 37. mesto. Med drugim je prehitela Portugalsko, Poljsko, Češko, Nizozemsko in Slovaško. Rezultat smo izboljšali tudi v točkovnem smislu - dosegli smo namreč 76,5 točke, kar je 0,9 točke več kot v prejšnji raziskavi. Tako smo rahlo zmanjšali zaostanek do ponovno najboljše države Nove Zelandije (86,8).

Slovenska zastava | Avtor: Bigstock

Slovenija je znaten napredek v poročilu za leto 2020 dosegla na področju zaščite manjšinskih delničarjev, kjer je napredovala s 30. na 18. mesto, enaki mesti kot v lanskem poročilu pa je ohranila na področjih čezmejno poslovanje, kjer ponovno dosegamo najboljši rezultat med vsemi državami, in pri indikatorju zagotovitev električne energije, kjer ohranjamo 23. mesto. Slovenija je rahlo izboljšala rezultat pri indikatorju ustanavljanje podjetij (višina minimalnega kapitala se je zmanjšala glede na BDP na prebivalca), v okviru tega področja smo še vedno država z najnižjim stroškom za registracijo podjetja (tega stroška pri nas ni). Manjša izboljšava je tudi v indikatorjih reševanje insolventnosti in plačevanje davkov, kjer je sicer Slovenija po uspešni misiji ekipe Doing Business v Sloveniji aprila 2018 že v lanskem poročilu napredovala za 17 mest (iz 58. na 41.).

Slovenija v posamičnih indikatorjih beleži ali enak točkovni rezultat kot v lanskem poročilu ali boljši, kar pomeni, da razvrstitev v nekaterih indikatorjih ni slabša zaradi poslabšanja aktivnosti na teh področjih, temveč primerjalno do drugih držav. Najslabše se je Slovenija sicer odrezala pri indikatorjih pridobivanje gradbenih dovoljenj in pridobivanje kreditov, saj je pri obeh zasedla 119. mesto.

Poročilo Doing Business 2020 je 17. v nizu letnih poročil, ki preučujejo predpise na področju poslovne dejavnosti. Vsebuje kvantitativne kazalce glede ureditve poslovanja in varstva lastninskih pravic, ki jih je možno primerjati v 190 državah v daljšem časovnem obdobju. Poročilo meri ureditve držav na 12 področjih, ki so pomembna za delovanje podjetniškega sektorja. Med temi področji jih je deset vključenih v letošnjo razvrstitev držav glede enostavnosti poslovanja: ustanavljanje podjetja, pridobivanje gradbenih dovoljenj, zagotovitev električne energije, registracija nepremičnin, pridobivanje kreditov, zaščita manjšinskih investitorjev, plačevanje davkov, čezmejno poslovanje, sodno uresničevanje pogodb in reševanje insolventnosti. Doing Business meri tudi predpise s področja trga dela in javnih naročil, a ti dve kategoriji v letošnje poročilo nista vključeni. Pri zaposlovanju je Slovenija sicer omenjena kot država s težavnim odpuščanjem (indeks 50) in enostavnostjo zaposlovanja (indeks 100), v zvezi z javnimi naročili pa je omenjena dobra praksa Slovenije, da je del sredstev pred objavo javnega naročila načrtovan v proračunu.