Skoči do osrednje vsebine

VII. Bogatajevi dnevi za zaščito in reševanje v Postojni izjemno uspešni

Danes, 19. oktobra, sta bili v sklopu VII. Bogatajevih dni za zaščito in reševanje v ospredju mednarodno gasilsko tekmovanje in tekmovanje gasilskih enot širšega pomena. Rezultate tekmovanj so razglasili na zaključni slovesnosti prireditve v Gasilsko-reševalnem centru Postojna, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik vlade Marjan Šarec. Slovesnosti so se udeležili tudi državni sekretar na MO mag. Miloš Bizjak, župana občin Postojna Igor Marentič in Ptuj mag. Janez Merc, vodilni iz URSZR kot nosilke prireditve ter najvišji predstavniki Gasilske zveze Slovenije.

Predsednik vlade Marjan Šarec je VII. Bogatajeve dni zaščite in reševanja, ki sta jih organizirali Uprava za zaščito in reševanje ter Občina Postojna, ocenil kot izjemno uspešne. Kot je dejal na zaključni slovesnosti, sistem zaščite in reševanja v Sloveniji deluje odlično prav zaradi ljudi, ki so aktivno sodelovali na prireditvi – »zaradi vseh vas, ki se trudite vsak dan zato, da sistem deluje in da se tudi izboljšuje vsak dan.« Slovenijo so, kot je spomnil premier, že velikokrat prizadele z različne nevšečnosti, od požarov in poplav, do žledoloma, ki je prav v Postojni pustil sledi, ki bodo še dolgo vidne. Opozoril je, kako pomembno je, da imaš v takšnih razmerah ustrezno opremo, predvsem pa usposobljene ljudi. »Samo oprema ne pomaga, če nimaš zraven ljudi, ki so z dušo in srcem pri stvari in ki imajo samo en cilj pred seboj, to je pomagati sočloveku, reševati življenja in premoženje.« Izpostavil je vrednost izobraževanja, usposabljanja in izmenjave izkušenj ter pomen nenehne pripravljenosti na intervencije različnih vrst: »Nikoli ne vemo, kdaj bo naslednja intervencija in kakšna bo. Zagotovo pa vemo, da naše sile za zaščito in reševanje nikoli ne bodo klonile pred nobeno naravno nesrečo, požarom in čemerkoli, kar bi zadelo Slovenijo.« Kot je dejal, je zato zaupanje v te sile izjemno visoko. Opozoril je tudi na vlogo, ki jo je imel v sistemu za zaščito in reševanje Miran Bogataj, »je vse svoje življenje posvetil zaščiti in reševanju, žrtvoval se je in delil znanje z drugimi. Zato je upravičeno, da se ti dnevi imenujejo po njem. Negujmo to tradicijo, bodimo z dušo in srcem pri stvari in delajmo za Slovenijo, njene državljanke in državljane.«

V ospredju današnjega dogajanja sta bili dve gasilski tekmovanji. Gasilska zveza Slovenije je pod pokroviteljstvom Uprave za zaščito in reševanje na atletskem stadionu izvedla bienalno mednarodno gasilsko tekmovanje, ki se ga je letos udeležilo 60 ekip, od tega ena iz Hrvaške. Tekmovanje je vključevalo disciplini vajo z motorno brizgalno ter štafeto na 400 metrov z ovirami in je potekalo v štirih kategorijah. Najbolje so se izkazale ekipe:

- članice B: PGD Hajdoše, PGD Legen, PGD Gabrje,
- člani B: PGD Hajdoše, PGD Kebelj, PIGD Krka Novo mesto,
- članice A: PGD Oplotnica, PGD Šmartno na Pohorju, PGD Starše,
- člani A: PGD Podgorci, PGD Tinje, PGD Oplotnica in
- med gosti kot edina sodelujoča ekipa kategorije člani A: DVD Deanovec, Republika Hrvaška.

Gasilska zveza Slovenije in Uprava za zaščito in reševanje sta skupaj s Prostovoljnim gasilskim društvom Postojna in GZ Postojna že 10. leto zapored organizirali tekmovanje gasilskih enot širšega pomena v tehničnem reševanju ob prometni nesreči.
Tekmovanja se je letos udeležilo rekordnih 17 ekip iz vse Slovenije. Ekipe so se pomerile s šestimi različnimi scenariji, po vsakem izmed njih so morale v dvajsetih minutah iz pločevine rešiti po dva poškodovanca. Rezultate tekmovanja bo zaradi izjemno obsežnega programa tekmovanja naknadno Gasilska zveza Slovenije.

Prireditev je na zaključni slovesnosti kot zelo uspešno ocenil tudi generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But. Kot je dejal, si je dogajanje v treh dneh ogledalo približno 12 tisoč obiskovalcev ter kar 1600 otrok in mladostnikov iz postojne in okolice. V sklopu prireditve so se tudi letos v posebnem šotoru predstavili vsi najpomembnejši organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge domače in tuje službe in nevladne organizacije, ki so vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V drugem šotoru so podjetja predstavila sodobne opremo ter sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Strokovni javnosti je bilo namenjenih kar dvanajst posvetov.

V mestnem jedru so vse dni potekale številne dinamične predstavitve, državna vaja Postojna 2019, na kateri so preverili pripravljenost in odzivnost sil za zaščito, reševanje in pomoč na naravne in druge nesreče na lokalni in regionalni ravni. Vajo in celotno prireditev so si včeraj ogledali tudi predstavniki različnih organizacij in služb iz 23 držav. Odlična priložnost za krepitev sodelovanja s sosednjimi državami pa je bil tudi včerajšnji Dan alpske konvencije, v okviru katerega so sodelujoči v Postojni razpravljali o skrbi za varstvo naravne dediščine in trajnostni razvoj v Alpah. Posebno pozornost pa so organizatorji namenili tudi mladini.

Zadovoljstvo, da je prireditev potekala v Postojni je izrazil župan občine Igor Marentič, ki je izpostavil odlično organizacijo ter dejstvo, da se je na razmeroma majhnem prostoru mestnega jedra zelo veliko dogajalo. Župan Mestne občine Ptuj, ki bo leta 2021 gostila VIII. Bogatajeve dni zaščite in reševanja, mag. Janez Merc pa je dejal, da je Ptuj mesto, ki je v preteklosti doživelo že več nesreč, in poudaril pomen tovrstnih prireditev.

Življenja rešujemo skupaj!

Zvočni posnetki: