Skoči do osrednje vsebine

Na državni vaji Postojna 2019 preverili sile za zaščito, reševanje in pomoč

V sklopu VII. Bogatajevih dni za zaščito in reševanje, ki med 17. in 19. oktobrom potekajo v organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Občine Postojna, so danes, v petek, 18. oktobra, v središču tega notranjskega kraja potekali državna vaja zaščite in reševanja, Dan alpske konvencije in Tek 112. Letos izjemno pestro dogajanje so si ogledali številni domači in tuji visoki gostje, med njimi predsednik države Borut Pahor.

Predsednik države Borut Pahor je ob ogledu izpostavil pomen prireditve, ki je postala tradicionalna. Kot je dejal, je očitno, da ima prireditev svoj namen. To dobro ilustrira komercialno zanimanje razstavljavcev. Predsednik Pahor je posebej izpostavil: »Mislim, da gre na nek način tudi za hommage ljudem, ki delajo, da jih morda na ta način javnost sreča v manj stresnih situacijah kot sicer. In pravijo mi, da je bilo danes tukaj že veliko otrok. In to je neprecenljive vrednosti.«

Današnji, drugi dan prireditve je bila sicer v ospredju vaja državnega pomena Postojna 2019, na kateri so preverili pripravljenost in odzivnost sil za zaščito, reševanje in pomoč na naravne in druge nesreče na lokalni in regionalni ravni. Vaja je potekala s predpostavko močnega neurja z vetrom, ki so mu na območju mesta in širše sledile različne verižne nesreče. Tako je veter odkrival strehe, podiral drevesa, zgodila se je huda prometna nesreča avtobusa s šolarji, zaradi dima v stavbi PTC Primorka so se ljudje povzpeli na streho objekta, na občini pa so prejeli ovojnico z belim prahom, ki bi lahko bila tudi eksplozivna snov.

Na vaji je sodelovalo 131 pripadnikov in 62 pomočnikov iz različnih sil iz sistema zaščite, reševanja in pomoči. Aktivirani so bili gasilska enota širšega pomena za prometne nesreče, gasilska društva iz GZ Postojna ter društva sosednjih občin, ki so posredovala na širšem območju Postojne in Pivke, ekipa nujne medicinske pomoči s helikopterjem Policije, Državna enota za prvo psihološko pomoč, Gorska reševalna služba, Civilna zaščita in drugi. Vaja je potekala na različnih mestih po središču Postojne, ogledali pa so si jo številni obiskovalci. Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je vajo ocenil kot izjemno uspešno. Vsi scenariji na vaji so bili zelo realni, točke so bile dobro zasnovane in naloge na njih so se dopolnjevale. Prav tako je bila vaja organizirana tako, da so si jo lahko naključni obiskovalci v celoti ogledali. Tisto, kar je po oceni republiškega poveljnika CZ na takšnih vajah posebej pomembno, je izmenjava izkušenj med reševalci različnih sestavov, ki morajo med seboj usklajeno delovati.

Današnji dan je bil tudi v znamenju Dneva alpske konvencije, v okviru katere sodelujoče države skrbijo za varstvo naravne dediščine in trajnostni razvoj v Alpah, saj Slovenija letos konvenciji predseduje. Udeležence konvencije v Hotelu Jama je nagovoril minister za okolje in prostor Simon Zajc, nato pa je sledil posvet Pripravljeni na obvladovanje tveganj naravnih nevarnosti, ki sta ga soorganizirala Ministrstvo za okolje in prostor ter Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Tokratno prireditev si je danes ogledalo tudi veliko tujih gostov, predstavniki tujih veleposlaništev v Republiki Sloveniji in delegacije civilne zaščite iz sosednjih in drugih držav. Dejavnosti s področja zaščite in reševanja predstavljata tudi Hrvaška in Italija (Furlanija–Julijska krajina). Druženje veleposlanikov, generalnih direktorjev za civilno zaščito in drugih predstavnikov iz 23 držav je bila odlična priložnost za izmenjavo dobrih praks, pregled medsebojnega sodelovanja in snovanje novih zamisli za skupno soočanje z naravnimi in drugimi nesrečami.

Letošnja prireditev je vsebinsko izjemno bogata. Na njej se v posebnem šotoru predstavljajo vsi najpomembnejši organi, sile za zaščito, reševanje in pomoč ter druge domače in tuje službe in nevladne organizacije, ki so vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V drugem šotoru so predstavljeni oprema ter sredstva za zaščito, reševanje in pomoč. Strokovni javnosti so namenjeni številni strokovni posveti. Dinamične predstavitve na zunanjih površinah, ki so zanimive za vse, pa izvajajo organizacije od Policije in Slovenske vojske do gorskih in jamarskih reševalcev ter skavtov. Poseben prostor in dogajanje sta organizirana za mladino in otroke, ki si lahko brezplačno ogledajo lutkovno predstavo Pikec Ježek in gasilko Jež.

Jutri, v soboto,19. oktobra, se bo med 8.30 in 15. uro na Atletskem stadionu Postojna na mednarodnem gasilskem tekmovanju v dveh disciplinah in štirih kategorijah pomerilo kar 80 ekip gasilcev. V istih urah bo na parkirišču ob Ulici 1. maja ob Zavodu Znanje Postojna potekalo 10. tekmovanje gasilskih enot širšega pomena. Obe tekmovanji si lahko ogledajo zunanji obiskovalci. Zaključna slovesnost, na kateri bodo razglasili najboljše ekipe obeh gasilskih tekmovanj, bo v soboto, 19. oktobra, ob 16. uri v Gasilsko-reševalnem centru Postojna.

Zvočna posnetka: